• Gratis frakt ved kjøp over 1499!
 • Fri returfrakt!
 • Prisløfte
 • Åpent kjøp
Velg varemerke

 • The North Face
 • Haglöfs
 • Didriksons
 • Fjällräven
 • Bergans
 • Woolpower
 • Osprey
 • Houdini
 • Suunto
 • 2XU
 • Arc'teryx
 • Salomon
{{cartModel.aHeader.qty_order}}
{{aProduct.item_data.name | truncate:26}}
{{aProduct.item_data.price_sum_formatted.incl}}
{{aProduct.item_data.brand}}

{{aProduct.item_data.name | truncate:26}}

Farge: {{aProduct.item_data.color}}

Størrelse: {{aProduct.item_data.size}}

Tilgjengelighet: {{aProduct.item_data.stock_text}}
Antallet er endret til aktuell lagersaldo
{{aProduct.item_data.quantity}}
{{aProduct.item_data.price_sum_formatted.current}}
{{aProduct.price_org_sum_formatted.current}}
{{aSubProduct.item_data.brand}}

{{aSubProduct.item_data.name | truncate:26}}

Farge: {{aSubProduct.item_data.color}}

Størrelse: {{aSubProduct.item_data.size}}
Antallet er endret til aktuell lagersaldo
{{aSubProduct.item_data.quantity}}

{{aProduct.item_data.name}}
{{aProduct.item_data.price_sum_formatted.incl}}
{{cartModel.aList.sh.item_data.name}}
{{cartModel.aList.sh.item_data.price_sum_formatted.incl}}
{{cartModel.aList.pa.item_data.name}}
{{cartModel.aList.pa.item_data.price_sum_formatted.incl}}
Totalt {{cartModel.aHeader.total_formatted}}
 

Trude Liverød Paulsson

Shaktoolik, Koyuk, og minner fra et kappløp om liv og død

Published: 2012-03-25
 
sigrid inn til Koyuk

Shaktoolik, Koyuk, og minner fra et kappløp om liv og død:

 

Denne landsbyen er ikke stor, det er nesten som jeg kan telle husene fra lufta i det vi flyr inn i skumringen. Et lite kystsamfunn, en gate, hvor Iditarod-løypa går rett gjennom.  Min  pilot Chad virker skeptisk til å lande her, usikker på hvor vi skal gjøre av oss i -30 grader. Overraskende kommer det fort en bil ut til den ubetjente flystripa – Eugene og Lucy trodde det var regjernede Iditarod-mester John Bakers familie som kom. Men vi må duge som kveldens besøk, og etter tre minutters samtale blir vi også invitert til å overnatte.

 

Eugene og Lucy forteller stolt om familien, om barna og barnebarna, om de eldre som ikke lenger finnes. Det prates om jobb, om harde tider og nye muligheter. Jeg tusler over veien og inn på sjekkpunktet – det minste samfunnshuset så langt. Her sitter tilreisende veterinærer og lokale medhjelpere og venter på hundepannene som tar seg opp den kalde forblåste kysten. Slik de ventet på nordmannen Leonhard Seppala i januar 1925 da anti-difteriserumet ble fraktet i en stafett fra Nenana til Nome. Seppala var Alaskas fremste hundekjører, og med den 12 år gamle lederhunden Togo ble han en legende etter først å ha kjørt hundespannet i 275 km fra Nome for å hente serumet her i Shaktoolik, for så å snu og fortsette gjennom stormen over Norton Sound. Togo var en fantastisk lederhund, og tok hundespannet i strak linje videre gjennom stormen i nye 135 km før de tok en kort hvile og klatret 1500 km over Little McKinley Mountain og inn til Golovin.

 

Jeg hører Sigrid og hundene komme i nattemørket. Lederhunden Minto vet å signalisere at de er på vei. På forhånd har vi avtalt at dette er et av sjekkpunktene hun kan legge inn litt taktikk, som å fortsette videre til neste sjekkpunkt uten hvile. Minto og team er helt klart klare for det, de virker ikke slitne. Men Sigrid tviler litt, det har vært trått føre, og hun har måttet sparke og stake i nedoverbakkene. Det tar på motivasjonen, og det er fortsatt en del hav-is å ta seg over der fremme – en del av løypa hvor man absolutt ikke ønsker å få slitne og demotiverte hunder som ikke vil gå videre. Så hun blir, får i seg litt mat, og en halv time på øyet.

 

Det lille eskimosamfunnet er et værbitt men vennlig sted. Hjemme hos Eugene og Lucy venter det blåbærpannekaker til frokost. Tidlige misjonærer har satt sine spor, og Lucy ber en intens og lang morgenbønn. Takknemlige, uthvilte og mette tar vi farvel og håper våre veier krysses igjen.

 

Vi tar oss videre til Koyuk, det siste sjekkpunktet før løypa begynner å følge fastlandet igjen. Det blir en lang dag å vente – det blåser ute på isen, og hundekjørerne bruker lang tid. Vi er alle litt slitne, det er kaldt og ting virker ta altfor lang tid. Det er en dårlig dag, og et slitsomt sjekkpunkt hvor en turoperatør har fløyet inn en gjeng turister fra Texas og Mississippi. De er på luksus-tur i Alaska, og følger entusiastisk med på løpet. Jeg velger å ta turen ut på isen, og venter der mens jeg speider etter hundekjørerne. Det slår meg hvor vanskelig det er å formidle denne opplevelsen med ord – hvor stort dette området er, hvor vilt terrenget er, hvor alene man er med ansvaret for seg selv og hundene. Dette er ikke bare et sledehundeløp – dette er definitivt også en ekspedisjon – en reise gjennom den siste frontier, The Last Great Race.

 

 

Hvem: Trude Liverød Paulsson
Alder: 41 år, mor til 3 egne barn og 2 stebarn
Bosted: Oslo
Hva: Har temporært forlatt samboer, barn og 3 hunder for en 3 uker lang reise gjennom Alaska langs ruten til The Iditarod Trail Sled Dog Race
 

Sigrid Ekran ut fra starten på Iditarod søndag 4. mars 2012.
 
 
Min konto


Copyright © 2008-2014 Outnorth - web04