Gå tur med hund

Å gå tur sammen med bestevennen sin er virkelig herlig. Men det finnes noen ting som det kan være fint å tenke på når hunden din er med ute på eventyr.

Kløvveske

Kløvveske, en veske som hunden din kan bruke for å hjelpe til med å bære sin egen oppakning. Det finnes flere forskjellige typer av kløvvesker; det viktigste er å finne en som passer til akkurat din hund. Det finnes faste vesker og vesker med poser som man kan ta av fra selen. Den sistnevnte modellen kan gjøre det lettere ved pauser, siden du bare trenger å ta av posene og ikke hele selen. En trent hund kan bære opptil 25 prosent av kroppsvekten sin, men det er viktig å trene den opp langsomt. Alle hunder kan ikke bære like mye, så ta hensyn.

Du kan la hunden bære sin egen mat, vann, knask eller andre ting. Alt avhenger av hva dere skal ha med dere samt hvor mye hunden kan bære. I kløvvesken kan det også være fint å ha en sammenleggbar skål til hunden. Det finnes flere forskjellige modeller, men generelt sett tar de svært lite plass, og du kan gi både vann og mat i den.

Beskyttelse mot vær

Er hunden din korthåret eller langhåret? Fryser den lett eller tåler den kulde? Våt hund i teltet? Hvis du har en korthåret hund eller en hund som lett fryser, kan det være fint å gi hunden et beskyttende lag, som også kan brukes under en regnjakke. Hvis det er svært varmt, som på en varm sommerdag, kan du i stedet la hunden bruke en kjølevest.

Hvis ulykken skulle inntreffe

Akkurat som oss mennesker kan også hunden skade seg. Et førstehjelpsutstyr i sekken er derfor et must. Husk at hunder ikke tåler de samme legemidlene som oss mennesker, så kjøp et middel som er spesielt beregnet på hunder eller spør om hjelp for å finne ut hva du burde ta med.

Ha som rutine å sjekke hunden ved pauser og når dere har gått ferdig for dagen. Se etter flått, kutt, skrubbsår og forbrenninger. Det er ekstra viktig å holde styr på potene, undersøk på forhånd hva slags underlag turen kommer til å bestå av. Iblant kan det være nødvendig å bruke hundesko for å beskytte potene. Hundesko kan beskytte potene mot kvasse steiner, men også i snø eller hvis det er varmt; varm asfalt eller varm sand brenner potene lett.

Vann og mat

Det er viktig at hunden drikker mye, så ta gjerne med ekstra vann. Hvis hunden for eksempel har en kløvveske, kan hunden være med å bære den. Hvis dere går en lang tur, er det lurt å ta med ekstra energi til hunden, siden den sannsynligvis blir kvitt mer energi enn vanlig. Ta med litt ekstra av det fôret du har, men også noe godt knask som kan fungere som en motivasjonsforsterker.

Blank
Blank

Avstand og pauser

Tenk på hvor mye hunden er vant til å gå i normale tilfeller. Går dere vanligvis bare noen få kilometer? Da er det kanskje ikke så lurt å gå to mil flere dager i strekk. Sørg for at hunden er i god form for det dere planlegger.

Det er viktig å ta pauser; vanligvis sier ikke hunden ifra selv, men det er viktig å ta regelmessige pauser og sørge for at hunden hviler når dere stopper.

Bånd

På mange steder, blant annet i fjellet, er det båndtvang hele året. Hvilket bånd du vil bruke, er svært individuelt og kan variere avhengig av hvilket miljø man går i.

Husk! «Leave no trace» gjelder også for hunden din, så husk å plukke opp etter den! Leave only pawprints.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!