Abonner på vårt nyhetsbrev og motta produktnyheter, tilbud, guider og mye mer! Abonner på vårt nyhetsbrev her.

Gratis frakt ved kjøp over 999,-

Gratis retur

30 dagers åpent kjøp

Klimakompensert frakt

Hvilke løpesko bør jeg velge?

Når du skal velge løpesko, enten du er nybegynner eller erfaren, må du først og fremst tenke på løpestilen din. Løpestilen din inkluderer løpesteget ditt, hvilken type løp du ønsker å gjennomføre (hvor, hvor langt og hvor fort) samt hvilke personlige preferanser du måtte ha – for eksempel hvor mye kontakt du ønsker og hvor mye du ønsker å kjenne underlaget. I denne guiden veileder vi deg gjennom tre trinn: løpesteg, underlag og teniske og personlige preferanser.

Heng med!

Ting du bør vurdere når du velger joggesko

  • Veisko er for løping på asfalt, glatte veier eller tredemøller og stisko er for løping på ujevnt terreng og skogsstier
  • Droppet av løpesko er høydeforskjellen mellom skoens hæl og forfot
  • En løpeskos demping er dens evne til å absorbere støt - velg mellom minimalt, normalt og maksimalt dempet løpesko

Identifiser løpestilen din

Hvordan løpesteget ditt ser ut, avgjøres av hvilken del av foten du setter i bakken først; hælen, mellomfoten eller forfoten. Å kjenne til sitt naturlige løpesteg og kjøpe løpesko etter det gir løpingen de beste forutsetningene og reduserer risikoen for skader. Ditt naturlige løpesteg gir deg også ofte en indikasjon på hvilken dropp du skal se etter i løpeskoene, en teknisk detalj som vi kommer til ganske snart.

Tips! Er du usikker på hvilken del av foten som treffer bakken først? Film deg selv i sakte film og/eller be en venn om å se etter når du løper!

Underlag og løpeaktivitet

Underlaget og løpstypen er avgjørende for hvilke sko du bør titte på. For løp i ujevnt terreng og på stier i skogen bør du se etter sko utformet for trailrunning.

For løp på asfalt, jevn vei eller innendørs på for eksempel tredemølle er det viktig at du velger et par løpesko for nettopp løping. Denne typen løp kalles ofte for roadrunning og krever en sko som er utformet for løping for å redusere risikoen for skader og for at du skal få mest mulig ut av løpingen din.

Når du har identifisert løpestilen din og funnet ut hvor du vil løpe, må du tenke gjennom hvilke mål og forventninger du har til løpetreningen din. Still deg selv spørsmål som; Skal jeg løpe kortere turer, eller lengre runder? Trener jeg til maraton, eller løper jeg for moro skyld eller for helsen?

Distanseløp, det vil si lengre løperunder, krever ofte en sko med bedre demping, mens en ved tempoløp gjerne ser på en lettere sko med bedre respons, der farten er i fokus. Hvis du er en nybegynner eller mosjonsløper som løper for moro skyld eller for helsen, er det ofte lurt å se på en løpesko med normal demping og en standard-dropp, for med tiden å danne deg en idé om hvilken følelse du vil ha i løpeskoene dine.

Topp selger

Tekniske funksjoner og personlige preferanser

Når du har funnet ut hvordan ditt naturlige løpesteg ser ut og hvilken type løp du vil drive med, er det lurt å tenke gjennom hvilken kontakt du ønsker å ha med bakken og hvilken følelse du foretrekker. Tekniske detaljer som dropp og demping avgjør blant annet hvilken kontakt du kan få med underlaget, hvilken følelse du får i løpesteget ditt og hvor stabil skoen din er og oppleves.

Dropp

En løpeskos dropp er høydeforskjellen mellom hælen og forfoten på skoen . For å gjøre det enkelt deler vi inn løpesko i sko med standard-dropp og sko med lav dropp. Tradisjonelt har løpesko hatt høyere dropp, noe mange produsenter i dag har gått mer og mer ifra for i stedet å bevege seg ned mot 6–8 mm.

En løpesko med standard-dropp har ofte en dropp på mer enn 6 mm og anbefales for løpere som setter ned hælen først. En løpesko med en dropp på mellom 6 til 8 mm passer de aller fleste, mens løpere som har problemer med leggen eller hælsenen, anbefales en løpesko med en høyere dropp – gjerne rundt 10 mm og oppover.

En løpesko med lav dropp har ofte en dropp på 6 mm eller mindre og anbefales for løpere som setter ned forfoten eller mellomfoten først. Lavere dropp må en ofte venne seg til og anbefales ikke for løpere som har problemer med leggen eller hælsenen. Er du derimot skadefri og på jakt etter en sko å løpe fort i, kan en sko med lavere dropp være noe for deg.

Demping

I tillegg til høydeforskjellen mellom hælen og forfoten kan du også tenke pådemping . Dempingen til en løpesko er dens evne til å absorbere støt . Hos Outnorth deler vi løpeskoene våre inn i tre kategorier: minimalt dempede, normalt dempede og maksimalt dempede løpesko.

En minimalt dempet løpesko har som regel ingen eller en svært lav dropp, og passer for deg som streber etter et barfotsteg, eller som er en erfaren løper og vet at du vanligvis lander litt lenger frem på foten. Løpesko med minimal demping passer for løperen som ønsker å «kjenne» overflaten og ha mye kontakt med bakken.

En normalt dempet løpesko har som navnet avslører, passe med demping og passer til de fleste løpere og løpeaktiviteter, uansett hvilken del av foten som treffer bakken først. Normalt dempede løpesko gir nok stabilitet for raskere løping, men er også dempet nok til å gi komfort under lengre runder.

Maksimalt dempede løpesko er nettopp det, maksimalt dempede. En løpesko med maksimal demping passer for nybegynnere som ikke har opparbeidet en sterk løpefot, men også for løpere med følsomme føtter og et løpesteg der hælen treffer bakken først. Maksimalt dempede løpesko gir dessuten god beskyttelse ved distanseløp på hard asfalt, men kan på grunn av den svært dempede sålen gjøre skoen mindre stabil og gir naturlig nok mindre kontakt med underlaget – egenskaper man ofte setter pris på når man øker tempoet.

Å velge de riktige løpeskoene for akkurat deg kan som sagt føles overveldende. Bruk gjerne guiden vår som et verktøy når du skal navigere deg i jungelen av løpesko.

Utforsk vårt utvalg

Løpesko Dame

Abonner på vårt nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta produktnyheter, tilbud, guider og mye mer.