Abonner på vårt nyhetsbrev og motta produktnyheter, tilbud, guider og mye mer! Abonner på vårt nyhetsbrev her.

Gratis frakt ved kjøp over 999,-

Gratis retur

30 dagers åpent kjøp

Klimakompensert frakt

Begynne å gå tur

Vil komme i gang med vandringen? Det er noe alle kan gjøre og det er også veldig moro, sunt og det kan gi det veldig gode naturopplevelser på veien. Når du skal komme i gang med vandring, så er planlegging et viktig nøkkelord – med god planlegging kan du gå veldig langt. Les om hvordan du kommer i gang her nedenfor, der vi gir deg de beste vandringstipsene for nybegynnere.

Kom i turform

Om du aldri har vandert noe særlig før, så er det smart å begynne med kortere avstander i lettere terreng. Deretter kan man øve på å vandre blant røtter og steiner for å trene opp anklene og føttene. Gå i bakker og prøv gjerne å gå med staver for å få mer kraft i oppoverbakkene. Det er også bra å venne skuldre og kragebein til trykket fra en ryggsekk. Det er fort gjort at man på sin første langtur tar på seg for lange dagsetapper. Det er stor forskjell på å gå 15 km på myke skogsstier i forhold til 15 km i steinete og ulendt terreng i fjellet, der høydeforskjellene kan variere mye. De fleste er også mer ute etter nytelse enn prestasjon når de er på tur, så da skal man ta seg tid til pauser og virkelig nyte! Sørg i hvert fall for at dere har samme instilling når dere skal ut på tur sammen.

Test utstyret

Pass også på å teste alt utstyr før dere drar avgårde. Et populært tips (av god grunn) er å at man ikke skal dra på tur med helt nye sko, men det kan aldri bli sagt for ofte! Om du ikke har gode tursko, da er det noe av det første og viktigste å invistere i om du har tenkt å begynne å vandre. Men kjøp dem i god tid, slik at du får tid til å gå dem inn. Ha dem på litt i hverdagen og ta noen kortere turer hjemme. På en av disse kortere turene kan det være lurt å ta med seg alt annet nytt utstyr du skal ha med, som for eksempel stormkjøkken, ryggsekk, telt, m.m. Dette gir sannsynligvis den fine bieffekten av at du oppdager hvor hyggelig det er med utflukter, selv i hjemtraktene. Husk på at nærområdet ditt ofte kan være andres reisemål!

Komfort på turen

Tilpass all bagasjen din til destinasjonen og turlengden. Les gjerne litt om stedet og finn svar på spørsmål som; Finnes det rent drikkevann langs veien? Hvordan ser terrenget ut? Hvordan blir været? Hvilket utstyr er nødvendig? Det er lurt å ta på seg klær i flere lag, slik at du kan tilpasse deg selv og verken bli for varm eller kald. Sats på kvalitet, ikke la utstyr og klær være den svake linken sin ødelegger opplevelsen din!

Pakk rett

Det er viktig å pakke rett for at det skal bli en vellykket tur. Her nedenfor kan du bli litt klokere på hva du skal ha med deg og hvorfor.

Klesskifte
Det er alltid lurt å ta med seg et klesskifte – spesielt om værmeldingen viser annet enn sol og varme. Tenk også på at om du går på tur i fjelltrakter, så kan været slå om veldig fort. Et tips er da å legge klesskiftet i vanntette pakkeposer, eller bare en enkel plastpose, slik at det ikke blir vått i regnet.

Førstehjelpsskrin
Det er også veldig lurt, nesten påbudt, å ha med seg et førstehjelpsskrin til å behandle gnagsår, insektsbitt eller andre skader. Du kan også pakke med deg en nødboks med hjelpemiddel som lommekniv, fyrstikker, kompass, en fløyte, osv. Ikke glem kart og nok vannflasker. Ta med deg litt ekstra snacks, slik at du kan fylle på med litt energi underveis.

Overnatting?
Når du skal overnatte må du huske på liggeunderlag, telt, stormkjøkken, mat, vann (om det ikke finnes i nærheten), kniv, lommelykt, m.m. Et godt tips er å sette sammen en pakkeliste med alt du skal ha med deg før du drar, for å kunne evaluere hvilket utstyr som har kommet til nytte etter at du har kommet hjem igjen. Da vet du hva som trengs til neste tur. På denne måten lærer du deg hva du må ha med i ryggsekken og hva som bare tar plass, slik at du slipper å bære med deg for mye eller tar med deg for lite.

Fjellvettreglene

Du har helt sikkert hørt om fjellvettreglene tusen ganger før, men de kan aldri gjentas for ofte!

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

God tur!

Oppdag produkter for fotturer

Abonner på vårt nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta produktnyheter, tilbud, guider og mye mer.