Sugen på å begynne å klatre?

Klatring er en sport som kan praktiseres både innendørs og utendørs. Det finnes forskjellige typer av klatring, der du trenger forskjellig slags utstyr. Bouldering er den formen for klatring som krever minst utstyr, du trenger bare et par sko og litt kritt. Hvis du vil klatre med tau, trenger du også en klatresele, taubrems og en karabinkrok. De formene for klatring som vanligvis kategoriseres, er sportsklatring, bouldering, tradklatring og alpinklatring.

Blank
Blank

Hvilke sko trenger jeg?

Som nybegynner kan det være bra å velge en ”snill” klatresko, en sko med en såle som er flat og myk. Vær oppmerksom på at en klatresko skal sitte tett på foten, tåen skal nå frem til spissen på skoen for optimalt grep på veggen. Hvis du er en litt mer erfaren klatrer, er kanskje en mer aggressiv sko å foretrekke, en sko der selve tåen er mer bøyd nedover, noe som gir bedre kontakt med veggen.


Hva bør jeg tenke på når jeg kjøper klatresele?

Det viktigste når du kjøper din første sele, er at den sitter behagelig på kroppen, en med justerbare benløkker er å foretrekke. Forsikre deg om at selen sitter fast i livet, at den ikke kan trekkes ned over hoftene. Utstyrsløkker finnes på de fleste klatreseler, der du kan henge karabinkroker, brems og krittpose.

Blank
Blank

Hva slags taubrems bør jeg velge som nybegynner?

En taubrems brukes for å sikre en klatrer eller under firing. Det finnes en rekke taubremser som fungerer på ulike måter, og som passer til forskjellige typer av tau. Den vanligste bremsen for nybegynnere kalles et «spann», og det er en slik du bruker under oppklatring for topptau. Mer avanserte taubremser er ofte selvlåsende, noe som gir ekstra sikkerhet for både klatreren og den som sikrer.


Hvilken karabinkrok bør jeg ha til taubremsen?

Det viktigste når du kjøper din første karabinkrok, er å sjekke at den er laget for nettopp klatring samt at det går an å låse karabinkroken. Avhengig av hvordan taubremsen din ser ut, anbefales forskjellige karabinkroker. Sørg for å undersøke om karabinkroken kan brukes med bremsen din.


Hva slags kritt bør jeg ha?

Kritt brukes for å få bedre grep på veggen, det gjør hendene mindre fuktige. Kritt kan kjøpes i forskjellige former, løst, i ball, flytende og i blokkform. Under bouldering kan du bruke en hvilken som helst sort. Når du klatrer i tau, er det mest praktisk med løst kritt som du oppbevarer i en krittpose.


Produkter for klatring finner du hos oss i Outnorth ›

Blank
Blank
Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!