Marcus Hellner tipser:
- Slik finner du rett teknikk

Uansett om du satser på å plassere deg høyt på resultatlista i Birken, eller om du vil ta deg en langrenntur i det vakre vinterværet, så er det mye å vinne på å utvikle skiteknikken din.

«Et godt tips for å få til teknikken sin er å legge vekk stavene. Da er det mye lettere å finne rett i beinarbeidet. Uten staver er det enklere å lykkes med tyngdeoverføringen fra den ene foten til den andre. Finn balansen og våg å gli ut på hvert beintak. Det kan være et litt kjedelig tips, men det gjelder bare å finslipe skiteknikken. For det kommer til å være verdt det, jeg lover,» sier Marcus Hellner.

Om du trener til et løp, for eksempel til Birken eller Vasaloppet, så har du mye å vinne på å jobbe med teknikken

Det handler om å gå effektivt og med lavt energiforbrik, spesielt i lange løp. Altså gå fort med så liten innsats som mulig. For å lykkes med en sånn teknikk handler det om å gå mye på ski, det er slik du finner rett i teknikken. Om vi snakker spesifikt om staking, så gjelder det å få med andre muskelgrupper enn bare armene i stakearbeidet – spesielt overkroppen.

Variasjon i øktene er avgjørende

I langrenn har det blitt vanligere at eliteløperne velger å gå uten festesmøring og staker hele veien. Ifølge proffen skal man derimot absolutt velge å kjøre med feste under skiene. Det handler om å utnytte alle gir som finnes i den klassiske stilen. Det er veldig få som kun kjører på et gir når de kjører med bilen sin for eksempel.

Blank

Eliteløpere har et stort spenn i treningen sin

Distanseøktene gjennomføres mange ganger veldig rolig, men når det står høyintensiv trening på programmet, for eksempel intervalltrening eller fartimpulser, så gjør man det med så høy fart som man bare kan:

«Om du for eksempel kjører fire økter i uka, så er det beste du kan gjøre å få til en variasjon i treningen. Dette gjelder både fart og distans. Lengdeøktene er en nøkkel i treningen. Vasaloppet er langt og det skjer mye i kroppen under en så lang økt. Derfor gjelder det å ha vært ute og kjørt lange økter for å venne kroppen til en lengre belastningsperiode. Dessuten så er det også bra øke pulsen en hel del, så en intervalløkt i uka er bra å ha med i treningen. Det finnes en rekke varianter man kan bruke,» sier Hellner.

Under de rolige øktene går det dessuten å legge ned ekstra krefter på å utvikle teknikken sin. Dette gjør du gjennom å gå avslappet og finne timingen i både staking og diagonalløpet ditt.

Tips for å forbedre teknikken din

Legg mye fokus på teknikktrening. Gå uten staver for å finne rett i beinteknikken. Med rett teknikk går du mer effektivt og med lavere energiforbruk. Varier farten i treningen din og ikke glem at lengdeøktene er en nøkkel for å lykkes i Vasaloppet eller Birken.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!