Å lage mat utendørs – hvor herlig er ikke det?

Friheten til å kunne lage mat hvor som helst – fra snødekte fjelltopper, til en innsjø om sommeren, eller i et vintertelt til flammene fra et bål.

Det finnes mange måter å tilberede favorittmåltidet sitt på når man er ute på eventyr, mange modeller og forskjellige brenselmetoder – og i denne guiden skal vi oppsummere de måtene vi har brukt mest og hva vi mener er fordelene og ulempene med dem.

Blank
Blank

Gassbrenneren

Vi begynner med vårt mest velprøvde apparat – og det er gassbrenneren, eller stormkjøkkenet som det også kalles. En topp- eller sidemontert brenner som ofte ikke tar mye plass i oppakningen og har en svært effektiv forbrenning – (for det meste når gradene ikke er altfor mange under nullpunktet).

Vi liker denne metoden nettopp fordi den er så lett å ta med seg, og i mange tilfeller får man plass til både gassrøret og brenneren i selve kasserollen – og det er jo praktisk. Når man går tur og trenger å tenke på vekt og pakkestørrelse, er denne typen kokeapparat på sitt nyttigste, og man lager ofte frysetørkede retter, eller andre måltider som ikke veier mye og som ofte bare trenger å tilsettes vann, og det er stormkjøkkenets spesialitet. På bare noen få minutter koker vannet, og man kan tilsette det i retten sin.

Spritbrenneren

Spriten forbinder mange med barndommen, når man gikk tur i skogen med farfar eller var ute på fjelltur med familien og laget mat på en Trangia-brenner. I dag er dette fortsatt en velbrukt brenselmetode for friluftsentusiaster. Fordelen med spriten er at flammen er mye snillere å steke på. Sprit er også billigere enn gass, og brenneren er billigere enn en gassbrenner. Den tomme emballasjen sorteres som vanlig avfall og kan kjøpes på annenhver bensinstasjon. Spriten brenner lettere ved lavere temperaturer (her snakker vi om flere/mange minusgrader, ettersom det også finnes spesialgass som også kan brukes om vinteren).

Ulempen med denne metoden er at det er mer tungvint – man må fylle på oftere, og det kan gjøre det litt stressende når man er midt i matlagingen og må vente til brenneren kjøles ned, eller når man har sprit igjen etter at man er ferdig med å lage mat. Siden flammene er snillere enn på gassbrenneren, betyr det også at det også tar lengre tid å varme opp innholdet i kasserollen. Det er også litt mer klissete enn gassen – spesielt hvis man ikke er så vant til denne metoden og vet nøyaktig hvor mye som trengs.

Blank
Blank

Multifuel

Kanskje mer av en spesialbrenner enn de andre. Den er ikke den enkleste å bruke, men er utrolig pålitelig – over hele verden. Som navnet antyder, kan denne brenneren brukes med alle typer av brensel – alt fra ren bensin til diesel, flydrivstoff og parafin – til og med gass med en adapter. Når man er ute og reiser, finnes det en sjanse for at de ikke selger gassbeholdere som passer til brenneren din, og med en multifuel er du på den sikre siden. De er også laget for å være lettere å reparere i felten og har ikke så mange skjøre deler.

Den større gassbrenneren

Det finnes også en større gassbrenner med to (eller flere) brennere. Vi liker å bruke disse brennerne når vi skal bruke en basecamp i en stund fremover, er ute på roadtrip eller rett og slett ikke trenger å gå så langt. Fordelen med en slik brenner er at det er litt mer som kjøkkenet hjemme, man har mer plass å lage mat på og det føles lettere å tilberede et helt måltid til familien eller vennegjengen.

Ulempen her er at den er stor, og at det ofte kreves flere gassrør for de forskjellige brennerne.

Bålet

Selv om dette kanskje ikke er en form for brenner eller stormkjøkken, har vi likevel lyst til å nevne bålet. Dette er trolig vår absolutte favorittmåte å lage mat på. Fra den første gnisten fra tennstålet eller fyrstikken, til et varmt måltid. Her vil man gjerne bruke stekeheller, gryter, vaffeljern osv. laget av støpejern. Dette sprer varmen på en god måte og tåler varmevariasjonen i ilden svært bra. Vi synes at alt smaker bedre når det tilberedes over ild, og det har nok å gjøre med den røykfylte smaken og hele «ritualet» rundt.

Ulempen er selvfølgelig at det veier mye mer og ikke er noe man vil gå langt med. Man trenger dessuten tilgang til ved eller pinner, noe som kan være vanskelig f.eks. oppe i fjellet eller i et naturreservat.

Dette var en «kort» oppsummering av de vanligste typene av brennere og brensel, og hvordan vår erfaring med dem er, og vi håper at du har fått noen tips eller inspirasjon til ditt neste måltid i det fri.

Vel bekomme!

// Forrest & Indiana - @wayoutbros

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!