Hvilken sovepose passer meg?

Finnes det noe bedre enn å krype ned i soveposen etter en lang dag ute i fjellet? Nei, den følelsen er det ganske så vanskelig å slå. På den andre siden, så føles det ganske herlig å våkne morgenen etter, helt uthvilt, og kjenne at man fylt opp energilageret helt til topps. Soveposen din er avgjørende i denne sammenhengen!

Når du har lagt tanken på å kjøpe en ny sovepose, er det hovedsakelig to viktige spørsmål du bør stille deg selv:
  • Når på året skal du bruke soveposen? Kort sagt: hvilken temperatur skal den tåle?
  • Skal du velge dun eller syntetisk?
Temperatursgrenser i henhold til EN 13537
Alle soveposer, med noen få unntak, hos oss her på Outnorth er temperaturtestede i henhold til europeisk standard, EN 13537. Dermed er det lett for deg å sammenligne ulike modeller og varianter med hverandre. Det er et ganske så smart system faktisk. Ifølge standariseringen finnes det tre viktige temperaturangivelser å forholde seg til:
  • T comf – laveste komforttemperatur for kvinner
  • T lim – laveste komforttemperatur for menn
  • T ext – laveste overlevelsestemperatur for kvinner
Testen gjennomføres med overdel, underdel og strømper på, som kan sammenlignes med et tynnere ullundertøy. En kvinne i denne sammenhengen er 25 år, 160 cm lang og 60 kg tung. En mann er 25 år, 173 cm lang og 73 kg tung. Nå vet du sikkert like godt som oss at den alderen og kroppsbygningen ikke gjelder for alle, så temperaturangivelsene er ikke 100% nøyaktige, men mer som en retningslinje man kan forholde seg til. Siden kvinner vanligvis begynner å fryse tidligere enn menn, så har T comf alltid et høyere nummer i forhold til T lim. Uansett om det er dame- eller herresoveposer, så er det som oftest komforttemperaturen for herre som angis (ja, vi vet, ikke helt optimalt), så ta en ekstra titt på det for å forsikre deg om at du får den temperaturen du ønsker.

Som med så mye annet her i livet, så er temperaturangivelsene som følger EN 13537 veldig individuelle. Dette påvirkes dessuten også av andre faktorer (som ikke inkluderes i testen), som for eksempel liggeunderlaget, om man er sulten, sterk vind og hvordan din kropp tolererer kulde. Dette får man IKKE glemme!

Vår, sommer, høst eller vinter?

Dessverre så finnes det ikke soveposer som du kan sove komfortabelt i hele året. En sovepose som er ment for vinterhalvåret kommer nok til å bli veldig varm på sommeren og du kommer dessuten også til å dra rundt på mye unødvendig vekt. Nei, det gjelder (som med så mye annet) å velge en sovepose etter hvordan du har tenkt å bruke den mest.

Et sikkert kort om du skal kjøpe din aller første sovepose er å gå for en 3-sesongsvariant som du kan ha både vår, sommer og høst. Det kommer selvsagt til å bli litt varmt under de varmeste sommernettene, men da er det bare å åpne glidelåsen og lufte ut. En annen tommelfingerregel er om at valget står mellom to ulike temperaturer, så er det smart å velge den som er varmest. Som sagt så går det alltids å bli kvitt overflødig varme, mens det er mye vanskeligere å varme opp posen når du allerede har begynt å fryse. Vet du dessuten også med deg selv at du fryser lett, så er det definitivt en god grunn til å velge den varmere varianten.

En 3-sesongspose, samme om du er kvinne eller mann, bør ha en komforttemperatur som ligger på mellom -3°C til -10°C og vår- og sommerposer bør ha rundt 0°C eller noen minus. Soveposer som kun er ment til sommerbruk, har vanligvis noen plussgrader i komforttemperatur og passer også godt til å ta med seg på en reise eller bruke innendørs. Til en skandinavisk vinter er det nok lurt å velge en sovepose som har en komforttemperatur på minst -15°C.

Det kan også være lurt å investere i en varmekrage til soveposen din. Det finnes på nesten alle tresesongsposer og definitivt på alle vinterposer. Når du drar igjen kragen forhindrer du at den varme luften slipper ut rundt halsen og nakken din, slik at du kan beholde varmen i soveposen.

Dun eller syntetisk?

At en sovepose med dunfyll veier mindre og tar mindre plass enn en syntetisk sovepose (med samme komforttemperatur) er like sant som at bjørnen driter i skogen. Utviklingen av de syntetiske soveposene har derimot gått fremover de seneste årene og sakte men sikkert begynner også de kunstige materialene å veie mindre. For nå så gir derimot dun mest mulig varme kombinert med lavest mulig vekt og volum.

Det skal deimot være sagt at dun vanligvis, mer eller mindre alltid, er et dyrere alternativ. På den andre siden, så er livslengden lengre for en dunsovepåose, om man tar godt vare på den. En syntetisk sovepose begynner nemlig gradvis å gå ned i komforttemperatur etter noen års bruk, siden du komprimerer og sluter ut fyllet. Har du tenkt at du for det meste skal bruke soveposen i fuktige og ruskete klima, så er en syntetisk sovepose det beste valget. Dem varmer nemlig selv om den blir litt fuktig, hvilket en sovepåse med dunfyll ikke gjør.

Kort sagt: er du ute etter å minimere vekt og volum, samtidig som du holder deg god og varm, da er det en dunsovepose du skal ha. Om disse tingene ikke er like viktige og lommeboken kanskje er litt tynnere, da skal du velge syntetisk.

Lengde og passform

Samme modell produseres i ulike lengder: regular, long, 6’6, short, X-long, 185 cm och 179 cm. Alle de ulike lengdevariantene kan være uendelige, men alle har en ting til felles: det er alltid liggelengden som angis. Det vil si den anbefalte kroppslengden soveposen er ment for. Er lengen angitt til 183 cm, så kan personer opptil den lengden ligge komfortabelt i soveposen. De innvendige dimensjonene på selve soveposen er derimot alltid litt lenger.

Man skal ikke under noen som helst omstendigheter være gjerrig med lengden, men det er ikke nødvendig å overdrive heller. Velger du en sovepose som er for kort, da blir det trangt, kroppen din ligger og strammer mot veggene og det dannes kuldebroer. Luften som varmes opp av kroppsvarmen din kan ikke sirkulere rundt og dermed begynner du å fryse. Velger du en sovepose som er for lang, blir det mer luft for deg å varme opp og holde varm, noe som resulterer i samme scenario som om soveposen er for kort. Du bærer dessuten også rundt på mye unødvendig vekt og volum. Nei, en plass midt i mellom er det beste. Ligger du i grensesonen for den anbefalte kroppslengden, så kan det kanskje bli litt vanskelig igjen. Et tips til deg er da at du bør ta den lengre varianten, om du ikke vil spare på alt fra gram, volum og plass da så klart.

Noe som også er viktig å tenke på er om du ønsker å kunne snu deg med soveposen eller i den. Foretrekker du å kunne snu deg i soveposen? Da bør du velge en mumieformet sovepose, da denne har en romsligere passform. Er du motsatt og vil snu deg med hele soveposen? Da skal du ta en vanlig rektangulær sovepose. Det blir ganske noen gram ekstra og tar litt mer plass, men det kan det være verdt for at man skal få en god natts søvn.

På Outnorth finnes det også en kolleksjon med soveposer som er spesielt designet for jenter. Disse er vanligvis litt kortere i liggelengden. De er også litt smalere over skuldrene, har et proporsjonelt bredere snitt over hoftene og mer isolasjon rundt føttene. Er du en kort og litt tynnere mann, så kan det være en god idé å ta seg en titt på disse modellene.

Glidelås

De fleste soveposer produseres med glidelås på både venstre og høyre side. For de fleste spiller ikke dette noen større rolle, men til dere som bryr dere så er det mest praktiske oftest å ha glidelåsen på venstre side.

Hel- eller halvlang glidelås? Dette handler også om komfort i forhold til vekt og volum. Er du en av dem som alltid tenker på vekten? Da skal du velge en sovepose med halvlang glidelås. Du mister muligheten til å kunne lufte ut nede i fotenden, men du sparer inn på de der avgjørende grammene i jakten på lavest mulig vekt. De fleste soveposer har derimot en to-veis glidelås som går hele veien ned, hvilket gjør valget lett for oss vanlige dødelige.

Nesten alle produsenter i dag kjører med en YKK-glidelås på soveposene sine. Dette er supert, siden det gjør det mulig å koble sammen to soveposer med hverandre. Perfekt om man vil kose litt i teltet eller øke varmen. Men det finnes derimot en liten hake. Glidelåsene lages i forskjellige dimensjoner og for at du skal kunne koble dem sammen, så må disse dimensjonene stemme overens med hverandre. En regel (som vi enn så lenge ikke har funnet noe unntak på) er at soveposer i samme serie har samme dimensjoner på glidelåsen - for eksempel Haglöfs Zensor eller Marmot Wave. Vil du koble sammen to soveposer, så er det kanskje lurt å velge to fra samme serie.

Med eller uten membran?

En del soveposer på markedet er utstyrt med en membran som gjør dem vanntette. Dette har både sine fordeler og ulemper. Sover du ofte i en gapahuk, under et tarp eller lignende, så er det en fordel med membran. Du beskytter da isolasjonen i soveposen fra å bli våt eller fuktig, i hvert fall fra utsiden.

Ulempen er at den fukten og dampen som kroppen din utsondrer i løpet av natten har vansker med å finne veien ut, da stoffet blir noe tettere enn nylon uten membran. Denne ulempen kan derimot fikses gjennom å holde en optimal temperatur i soveposen, slik at du får nok ventilasjon. Et annet alternativ er å skaffe seg en «svettepose» eller rettere sagt en VBL (water barrier liner). Et laken som fungerer som fuktsperre og avdamping fra kroppen holder seg der inne i løpet av natten. Svett, ja, men du har en tørr sovepose på morgenen.

Er du en tresesongsbruker som nesten bare sover i telt, så kan membranen føles litt mindre viktig. Er du derimot være urolig for at fotenden av soveposen skal bli bløt for at du ligger for nære teltduken på natten for eksempel? Da kan du bare pakke skalljakken rundt, så er problemet løst på et blunk.

Her finner du soveposene våre:

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!