Slik velger du rett telt

Et bra telt er grunnlaget for en vellykket tur eller ferie. Når det er snakk om hva som er et bra telt, så er det veldig individuelt. Tenker man først og fremst på vekten eller er det høy komfort som er det viktigste? Det er du som avgjør det og for å hjelpe deg litt på vei har vi satt sammen en liten guide. Har du flere spørsmål kan du selvsagt også kontakte oss, for vi vil jo at du skal bli så fornøyd som mulig.

Det finnes et par forskjellige typer telt på markedet, men de tre vanligste typene er hovedsakelig tunneltelt, kuppeltelt og lavvo. Det finnes også noen kryssninger, hybrider og spesialmodeller, men her retter vi oss inn mot de aller vanligste.

Om vi starter med tunneltelt, som alltid har vært og fortsatt er en favoritt på fjellturer. De er veldig lette å sette opp og man får mye plass i forhold til vekten. Tunneltelt har for det meste mye større fortelt enn kuppeltelt, noe som man garantert setter pris på når det regner på teltturen. Om man ser bort fra noen få unntak, så er de vanligvis konstrurte med sammenkoblede inner- og yttertelt. Dermed reiser man altså begge samtidig, hvilket gjør at innerteltet holder seg tørt selv om regnet øser ned. Tunneltelt er ikke selvstående og krever derfor teltplugger og barduner når man setter det opp.

Fordeler:

 • Mye plass i forhold til vekt
 • Lette å sette opp
 • Store fortelt

Ulemper:

 • Krever relativt flatt underlag
 • Ikke selvstående
 • Dårligere statisk styrke (evnen til å klare snøbelastning)

Kuppeltelt, eller selvstående som de også kalles av og til, er konstruerte slik at de kan stå av seg selv. I de fleste tilfeller gjelder dette innerteltet, mens ytterteltet må spennes ut med plugger i bakken. Men her har vi (selvsagt) også unntak, for det finnes flere modeller som er helt frittstående, dvs. både inner- og yttertelt står helt av seg selv uten teltplugger. Kuppeltelt er veldig populære blant padlere og klatrere, siden de ikke krever så stor plass og kan enkelt slås opp på en smal klippe eller lignende. Konstruksjonen med kryssede teltbuer gjør at teltet får en høy statisk styrke. En annen ting som mange setter pris på er at de pleier å være mer dempet enn tunneltelt.

Fordeler:

 • Selvstående
 • Krever liten plass for å settes opp
 • Høy statisk styrke

Ulemper:

 • Mindre plass

Lavvoer blir mer og mer populært for hvert år som går. Er man mange, eller bare vil ha godt med plass og ståhøyde, da skal man kikke på lavvoer. Komforten er helt uslåelig sammelignet med andre teltmodeller. Med mulighet til å ha kamin (alternativt et ildsted med åpen ild) og god ventilasjon, så får man et bosted man kan bruke året rundt. Til tross for størrelsen er lavvoen enkel å reise, ettersom den kun består av én stang. En liten ulempe er vekten og om man skal ut på telttur og har tenkt å bære den med seg, da bør man vurdere å ta en titt på de lettere variantene. I motsetning til hva overraskende mange tror, så er lavvoen faktisk veldig stabil i vinden, takket være formen.

Fordeler:

 • Høy komfort
 • Ståhøyde
 • Vindstabil
 • Mulighet til kamin
 • Enkelt å slå opp

Ulemper:

 • Vekten

Om man ikke er en teltnerd, så kan visse ord og uttrykk kanskje høres ut som gresk for de fleste. Her er noen forklaringer på uttrykk som forekommer ofte:

Fortelt
Med fortelt mener man det lille rommet før man går inn i sovedelen. Man kan nesten sammenligne det med en gang. Her kan man for eksempel oppbevare utstyr som man ikke vil dra med seg inn i teltet og er det dårlig vær kan man også lage mat her. Skal du lage mat i forteltet må du være ekstremt forsiktig pga. brannfare. Om man ikke har en bunnduk (også kalt footprint), da har som regel ikke forteltet noen form for gulv i det hele tatt. Forteltet er som regel størst på tunneltelt.

Gapahuk & flysheet 
Hoveddelen av alle telt består av ett innertelt og ett yttertelt. De sitter som oftest sammen og reises samtidig, noe som er så godt som standard for tunneltelt. Det gjør at innerteltet ikke må reises separat og dermed holder det seg tørt, selv i vått vær. På kuppeltelt finnes det derimot også mange varianter som har et løst yttertelt, et såkalt flysheet eller en gapahuk, som man kan legge over innerteltet ved behov. En gapahuk kan også brukes som et åpent telt for seg selv, som beskyttelse mot sol eller regn. Dette er et smart alternativ når man telter i veldig varme klima, der det ikke regner så mye.

Bunnduk & Footprint
Begge ordene betyr det samme. Enkelt forklart er det et løst gulv som man legger ut under selve teltet. Dette forlenger livslengden på teltets "originale" gulv og reduserer kondensering i teltet. Mange bunnduker dekker også forteltet.

Ventilasjon
Dette er mye mulig det aller viktigste på teltet. Uansett om du telter i sommervarmen eller i minusgrader, så er god ventilasjon forutsetningen for å få en behagelig opplevelse. Telter man mye på vinteren bør ytterteltet gå helt ned til bakken og ha ventilasjonen plassert litt høyere oppe. Det blir lettere slik, ellers må man måke. Det man absolutt ikke skal gjøre er å stenge ventilasjonen! Tenk på at teltet ikke er der for varmens skyld, men som beskyttelse mot vær og vind. Det er soveposen som skal gi deg varme.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!