Slapp av og ta deg en kopp

Tekst og bilder av: @frilufts

Finnes det noe bedre enn å sitte foran et bål i skogen og drikke en kopp kaffe? Å bare se inn i den knitrende ilden, lytte til vinden, høre fuglene mens man sakte drikker en kopp.

Jeg begir meg ut i naturen minst én gang i uken for å fotografere, ventilere og koble av. I hallen står sekken klar, pakket med det viktigste for en tur i skogen. Oftest blir det en kortere tur som varer et par timer, der målet er å finne et fint sted. Et sted der jeg kan slå med ned, ta en kopp kaffe og nyte øyeblikket. For meg er en tur i skogen forbundet med kaffe. Uansett om jeg er ute om dagen, på overnattingstur, padler kajakk i skjærgården eller går tur i fjellet, er kaffen alltid der.

Kaffedrikkingen min har utviklet seg. Fra å drikke pulverkaffe til å innse at man kan lage virkelig god kaffe ute i naturen ved hjelp av ganske enkle midler. For den som virkelig setter pris på en god kopp kaffe, finnes det i dag mange alternativer. Her kommer mine tre favoritter.

Blank
Blank

Presskaffe

For flere år siden skaffet jeg meg et lite, fleksibelt enmannskjøkken fra Primus. Kjøkkenet heter Lite+ og rommer omtrent en halv liter. Te- og kaffepresse er tilgjengelig som tilbehør. Selve kjøkkenet er svært brenseleffektivt, og det går raskt å varme opp vann. Kombinasjonen gjør at man kan få en kopp virkelig god kaffe på en rask og enkel måte.

Fremgangsmåte

1. Kok opp ønsket mengde vann og slå av kjøkkenet.

2. Hell på kaffe og bland med det varme vannet, la kaffen hvile i noen minutter.

3. Monter pressen og trykk sakte ned gruten til bunnen.

4. Hell opp kaffen og nyt.

Pressemetoden gir svært god kaffe, og det dufter virkelig herlig når man rører ned kaffen i det varme vannet. Jeg bruker denne løsningen når jeg har begrenset med tid ettersom det går veldig fort. Det er også en utmerket løsning å ha med seg på fjelltur eller når man trenger å pakke lett.

Blank
Blank

Filterkaffe

Hvis man vil komme så nær hjemmebrygget kaffe som mulig og bruke vanlig filterkaffe, kan man skaffe seg en filterholder og ta med noen kaffefiltre. Det finnes en rekke filterholdere. Den jeg bruker, er en sammenleggbar variant fra GSI Outdoor. Til filterholderen kjøper man engangsfilter eller så investerer man i et gjenbrukbart filter.

Å lage filterkaffe er enkelt, og resultatet er svært bra. En fordel er at man ikke trenger å ha med seg spesielt mye utstyr. Man kommer langt med en filterholder, noen kaffefiltre og en eller annen form for kokekar.

Fremgangsmåte

1. Kok opp vann

2. Plasser filterholderen og filteret oppå et krus/kopp/termos.

3. Doser riktig mengde kaffe i filteret.

4. Hell først i en liten mengde vann for å bløte opp kaffen i filterholderen. Vent en stund og hell så sakte i resten av vannet.

Blank
Blank

Kokekaffe

Kokekaffe er nok det de fleste forbinder med friluftsliv. Å tenne opp et bål, hente vann fra en innsjø, slenge i noen never kaffe og vente på et oppkok mens man sitter og koser seg foran bålet. Ingenting er bedre enn det.

Fremgangsmåte

1. Fyll kaffekjelen med vann, hell i kaffe og sett den på/ved bålet.

2. Løft bort kaffekjelen så snart det begynner å koke. Hold den over ilden og la kaffen småkoke i noen sekunder.

3. For å rengjøre tuten for kaffegrut heller man noen desiliter i en kopp og heller det deretter tilbake i kaffekjelen.

4. La kaffen hvile i noen minutter slik at gruten rekker å synke til bunns.

5. Kaffen er klar til å nytes

Blank
Blank

Dosering og slikt

Grunnregelen når man brygger, presser og koker kaffe, er å ha 6 gram kaffe per desiliter vann. Et helt vanlig kaffemål rommer som regel nettopp 6 gram kaffe. Bruk 6 gram som målestokk. Da jeg skrev denne artikkelen, fant jeg ut at omtrent 7 gram passer meg. Det kan sikkert også variere mellom forskjellige bønner og ristegrader. Du vet hvor mange mål du trenger for at du skal bli fornøyd med kaffen din. Hvis du ikke vet det, er det bare å prøve seg frem.

For å få mest mulig ut av smaken og aromaen, bør temperaturen ligge på mellom 92–96 grader. Når det gjelder temperaturen er det vanskelig å kontrollere den, men for å oppnå et optimalt resultat bør man unngå å koke kaffen for lenge. Det er bedre å la den småkoke eller bare hvile i varmt vann. Ved for høy temperatur trer ubehagelige smaker frem.

Avhengig av metode må du også kjøpe kaffe av riktig malegrad. Det er kanskje åpenbart, men man kan ikke bruke filterkaffe når man skal koke kaffe. I butikken er filterkaffe det vanligste, og det finnes et stort utvalg av forskjellige bønner og ristegrader. Når det gjelder filterkaffe og presskaffe, er utvalget mer begrenset. Mitt tips er å besøke et kafferisteri/kaffebar og få hjelp av en ekspert. Beskriv hva slags kaffe du liker og hvordan du skal tilberede den. De velger deretter ut en god sort og maler den til akkurat ditt formål.

Oppsummering

Min personlige favoritt når det gjelder friluftskaffe er pressekaffe. Jeg synes at smaken og aromaen trer frem på en svært fin måte. Friluftskjøkkenet er lite, det er enkelt og det går raskt å få i stand en kopp virkelig god kaffe.

Men det er ikke alltid man har det travelt. Noe av det beste med å være ute i skogen er å finne en fin leirplass, samle sammen en stor haug med ved og tenne opp et koselig bål. Der kan man uten problemer la timene forsvinne, enten i selskap med andre eller for seg selv, ved siden av den knitrende ilden. I en slik situasjon har jeg vanskelig for å tenke meg noe annet enn kokekaffe. Å kunne ta frem favorittkoppen sin og helle opp en rykende kopp kaffe, og bare nyte bålet, omgivelsene og øyeblikket.

Det jeg ønsker å si med denne teksten, er at det ikke trenger å være komplisert å lage en god kaffe i naturen. Hvis du er lei av pulverkaffe, eller kanskje bare vil prøve noe nytt, håper jeg denne teksten har lyktes i å motivere deg til å utforske en verden av friluftskaffe.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!