For at du og ryggsekken din skal bli ett, så er det lurt å tenke over når og hva du skal bruke den til.

Det er ikke akkurat enkelt å finne en modell som passer til absolutt alt, nærmere umulig faktisk, men det er derimot ikke like vanskelig å finne den optimale ryggsekken til dine personlige eventyr, hverdag og fritid.

Det du skal streve etter er å finne en ryggsekk med følgende egenskaper:

1. et volum som passer til formålet

2. med de fleste av de detaljene og funksjonene som du foretrekker

3. med rett rygglengde og som sitter godt

Hvor stor skal ryggsekken min være?

Avhengig a hva du har tenkt å bruke ryggsekken til, så trenger du ulike mengder volum. Hva er det for ting du skal pakke med deg, hvilken type person er du (lett- eller tungpakker), hvor lenge skal du være i vei og på hvilken tid på året det er spiller også inn. På vinterstid krever tingene alltid mer plass, så da får du legge på noen liter ekstra. Er du dessuten også forelder og er nødt til å bære noe av barnas bagasje, så må du også ha mer plass. Du kan bruke anbefalingene her nedenfor som tommelregler:

Hverdagsbruk og dagsturer: 20-35 liter

Overnatting, helgetur & hyttetur: 35-50 liter

Backpacking: 45-65 liter

Ukesturer med telt: 60-90 liter

Det beste er om du får ned all bagasje i ryggsekken og slipper å feste noe på utsiden. Da blir det lettere å fordele vekten, pakke rett og få ryggsekken til å sitte godt. Velg volum på ryggsekken og ta hensyn til de tilfellene der du kommer til å bruke den mest. En ryggsekk sitter alltid best når den er velfylt. Om du skal komprimere sekken bør du tenke på å komprimere bunnen først, før du legger i det du skal ha med deg. Da unngår du å få alle greiene dine på bunnen, hvilket gjør at tyngdefordelingen blir feil og ryggsekken føles tung og skjev.

Hvilken type ryggsekk skal jeg velge?

I dag finnes det ubegrenset med ryggsekkmodeller å velge mellom, noe som kan gjøre det lettere for deg, men det kan også skape problemer. Iblant blir det helt enkelt for mye. Da kan det være lurt å tenke over hvilke funksjoner og detaljer du vil at ryggsekken din skal ha.

Åpninger og lokk

Front-, topp- og/eller bunnmating? Topplokk eller rullestengning? Det finnes mange alternativ for hvordan du kommer til det du har pakket med deg. Frontmatet er en favoritt hos visse. Du kommer lett til bagasjen din og du kan enkelt ta ut ting som ligger langt nede i ryggsekken. På de fleste større turryggsekker finnes det også et rom nederst med separat åpning som ofte kalles for et «soveposerom». Dette rommet er nesten alltid mulig å separere fra hovedrommet med en mellomvegg. Siden du sannsynligvis drar frem soveposen din og andre sovesaker hver eneste natt, så er dette rommet praktisk siden du kan samle alt på en plass.

Et topplokk fungerer som en ekstra lomme og på mange modeller kan du forvandle lokket til en midjeveske. Praktisk om du for eksempel skal på topptur og kun skal ta med deg det aller mest nødvendige. Er topplokket dessuten også flytende, dvs. mulig å heve og senke, så har du tilgang til et ekstra rom under lokket. Fordelen med rullestenging og færre åpningsalternativ på sekken din er at du får en tettere sekk med færre svake punkter.

Vanntett ryggsekk

Vanntett eller ikke? Den store fordelen med en vanntett ryggsekk er naturligvis at du aldri trenger være urolig for at tingene dine skal bli bløte. De vanntette variantene er dessuten også som oftest noe mer solide i vevet, hvilket gjør dem mer slitesterke. Men så er de vanligvis noe tyngre enn normalt og de mangler ofte mange av de utvendige lommene. Du kan derimot enkelt løse problemet med våte ting ved å bruke en regnbeskyttelse og/eller vanntette pakkeposer.

Hoftebelte og bæresystem

Så har vi jo dette her med hoftebelte. På større ryggsekker anser vi at det er ganske nødvendig, i hvert fall om du vil bære trygt, komfortabelt og ikke minst rett. På de mindre variantene kan det ofte holde med en så kalt hoftereim, siden du ikke kommer til å bære så tungt likevel. Mange modeller har også et avtagbart eller nedpakkbart hoftebelte, noe som kan være en fordel om du reiser med ryggsekken eller bruker den til hverdags og kanskje aldri fester hoftebeltet likevel. For deg som backpacker er det smartest med en større ryggsekk som har nedpakkbart bæresystem. Det gjør det enklere å legge den vekk når du skal avgårde med bussen, toget, taxien eller flyet. Da slipper du også å kjøpe deg en flyveske.

Pakke lett?

Skal du bære med deg lettere bagasje er det klokt å overveie en ryggsekk som ikke veier så mye i egenvekt. Gram kan fort bli til kilo. De fleste lettvektsryggsekkene har derimot en anbefalt makslast som man gjør det lurt i å forholde seg til. Derfor bør du sjekke det før du velger ryggsekk. Mange ganger er ikke bæresystemet like stabilt og sterkt som på en tyngre og mer solid variant. Dessuten så er alle detaljer og funksjoner litt svakere på en lettvektsryggsekk, så du må behandle ryggsekken deretter.

Dameryggsekker

I dag finnes det mange dameryggsekker som er tilpasset for kvinner. De er ofte noe kortere i rygglengden og har et bæresystem som er formet etter de kvinnelige kroppsformene. Noe smalere mellom skuldrene, skulderstropper som er skåret, slik at de ikke havner over bysten og et hoftebelte som er vinklet. Er du en kort eller tynn mann som har vansker med å finne en unisexryggsekk som passer? Da kan en damemodell være et alternativ.

Rygglengde og passform

Alle kropper er ulike og derfor passer ikke alle ryggsekker perfekt til alle. På mange modeller kan man derimot justere rygglengden eller velge ulike lengder. Selve rygglengdemålet kan skille seg noe mellom hver produsent, så derfor er det viktig at du måler rygglengden din for å få en ryggsekk som passer.

Mål rygglengden din

Finn frem et målebånd og be noen om å hjelpe deg med målingen. Lokaliser nakkevirvelen, beinet som stikker ut litt (virvel C7), der nakken slutter og øvre rygg begynner. Start målingen der. Sett deretter hendene dine på midjen i høyde med hoftekammen, med tomlene som peker inn mot ryggraden. Mål deretter avstanden fra C7, langs ryggraden og ned til den tenkte linjen mellom tomlene dine.

En del ryggsekker har også et justerbart og utskiftbart hoftebelte. For å finne rett størrelse der, er det bare å dra målebåndet rundt midjen din i høyde med hoftekammen.

Pakk rett:

Halvtunge ting skal legges på toppen, som for eksempel kamera og toalettsaker

Tunge ting pakkes så nære ryggen som mulig, for eksempel telt, stormkjøkken og mat

Lette ting, som for eksempel klær, skal legges ytterst

Klumpete og lette ting, som for eksempel soveposen, plasseres i bunnen

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!