Viktige funksjoner for deg
Kombinasjonen stormsikkert, lett og luftig kan man ikke finne i ett og samme telt. Valget kommer alltid til å være et kompromiss. Enkelte punkter er det verdt å tenke litt ekstra på.
Ventilasjon
God ventilasjon garanterer en tørr søvn. Men husk at nettingpaneler som når ned mot gulvet, også er en vei for regn og kald trekk. Lukkbare nettingpaneler er bra. Disse fungerer på samme måte som vindusskodder. Se også etter ventilasjonsmuligheter i ytterteltet.
Materiale
Teltvev er fremstilt i nylon eller polyester. Nylon er elastisk og rivefast, men har en tendens til å strekke seg og henge slapt når det blir vått. Polyester tåler UV-stråling bedre enn nylon. Gulvet bør ha et belegg av polyuretan, som forbedrer slitestyrken. Fargen på duken har betydning: Et mørkt vev gir generelt sett dårligere lys i teltet. En lys duk virker oppkvikkende.
I dag er teltene lettere, smidigere og sterkere enn noensinne. Fremskritt med nye materialer gjør buer og vev mer holdbare, samtidig som de blir stadig lettere. Tynne vev resulterer i et mindre pakkevolum.
Buer
Dimensjonen og antallet avgjør teltets styrke og indirekte vekten også. Koreanskproduserte buer av merket DAC er blant de beste. Også buer av merket Yunan er fra Korea. Kvaliteten vises best i skjøtene, så husk å sammenligne!
Størrelse
Gulvflaten i et kuppeltelt er iblant uregelmessig, seks- eller åttekantet. Resterende overflate langs veggene erstatter delvis en liten apside. Drøyt én kvadratmeter gulvflate per person er et minimum. Produsentenes anbefalinger for to, tre eller fire personer er svært generelle. Derfor bør du prøveligge teltet med utstyr, spesielt hvis du er storvokst. Noe å tenke på er at det generelt sett kreves noe større gulvflate for telting om vinteren, våren og høsten. Årsaken er at utstyret tar større plass og at man tilbringer mer tid i teltet enn på sommeren.
Hvis du er usikker på om du skal velge et tomanns- eller tremannstelt fra samme produsent, så bør du velge det største teltet hvis du setter mer pris på komfort fremfor lavest mulig vekt.
Detaljer
Et vellaget telt har en god finish i alle detaljer. Sømmene er rette og fine og buene glir lett fra hverandre og har jevne skjøter. Hvis buene er av ulik lengde, skal buekanalene være fargekodet. Lommer og løkker for oppbevaring og opphenging er uvurderlig der ute, men kanskje noe man ikke tenker så mye på når man står i butikken.