Slik velger du friluftsbukser

«Den som ingen bukser har, han får gå med rumpa bar.»

Det sier seg selv at bukser er en uunnværlig og viktig del i friluftsgarderoben. Det er aktivitetene du holder på med, terrenget du oppholder deg i og vær og vind som avgjør hvilke bukser du velger. Funksjon finner du for alle tenkelige situasjoner. Det du betaler det lille ekstra for, er godt miljøvalg, god kvalitet og lang levetid.

Forskjellige materialer, forskjellige egenskaper

Du bør legge litt ekstra tanke på materialvalg. Det er tøyets egenskaper som avgjør bruksområde og i sin tur plaggets egenskaper. Du kan velge mellom bomull og syntetiske blandinger, softshell og forskjellige typer av skallbukser, altså vanntette plagg.

Forskjellene på hvor raskt et vått plagg i forskjellige materialer tørker eller hvor vindtette de er eller ikke, er til tross for hva mange iblant mener, relativt små. Men de tynneste softshellplaggene slipper naturligvis inn mer vind, men ventilerer på den andre siden svært godt. Et membran- eller skallplagg er selvfølgelig helt vind- og vanntett.

Vi kan også konstatere at det finnes en forskjell mellom forskjellige land som har sin egen tradisjon når det gjelder materialvalg. I Sverige har man av tradisjon hatt et godt øye til tett bomullsvev forsterket med syntetisk materiale. I Norge eller Alpene har man i stedet foretrukket softshell. Dette har selvfølgelig sin årsak i at vi bedriver friluftsliv på forskjellige måter. Og friluftslivet har formet moten. Men det er omtrent som sushi eller taco, det kan være verdt å prøve noe nytt.

Tre kategorier:

Bomull og syntetiske blandinger

Tett bomullsvev er slitesterkt og solid. Til å begynne med kan kraftigere plagg i denne kategorien faktisk måtte gås inn for å mykne litt, for siden å bli en pålitelig partner i mange, mange år fremover. Med forsterkninger på ben, knær og rumpe finner du i denne kategorien plagg som håndterer hele spekteret, fra enklere uteaktiviteter i nærheten av der du bor til tøft friluftsliv, båltenning, tur i utfordrende terreng og til og med jakt. Bukser i denne kategorien bør velges litt romsligere og helst ha såkalte forbøyde knær for å sitte ekstra godt. Hvor vind- eller vanntett du vil ha buksene dine, velger du enkelt selv med impregnering eller voks.

Softshell

Softshell er en samlebetegnelse for plagg som er tynne, lette og pakkbare til kraftige bukser for vinterbruk. Fellesnevneren er at materialet er smidig og føyelig allerede fra første stund. Vind- og vannavvisende egenskaper styres i stor grad av hvor kraftig selve materialet er. Bevegelighet og ventilasjon er prioriterte egenskaper. Levetiden på spesielt de tynnere materialene er kortere enn for plagg i bomullskategorien. I denne kategorien finner du plagg som egner seg for aktiviteter som krever bevegelsesfrihet og for aktiviteter med mye svette. Som for eksempel klatring, padling, fotturer, trening og toppturer. Men vær forsiktig foran åpen ild, for en gnist kan smelte et hull i den syntetiske veven på null komma niks.

Skall- og membranbukser

Dette er plagg for tøffere vær, nedbør og vind og for den kaldere delen av året. I denne kategorien finner du plagg som beskytter mot både regn, vind og snø. Fordelene med det er åpenbare. Til ulempene hører også her dette med ild og slitestyrke. Regnbukser hører til denne kategorien. Lette og pakkbare skall-modeller fungerer bra som forsterkningsplagg som raskt kan trekkes over noen av de andre kategoriene. Eller i kombinasjon med lange underbukser for turgåing og skigåing når vær og vind krever en fullgod beskyttelse.

Ta en ekstra titt på:

Passform

Hvis du er veldreid eller har lange ben, så finnes det modeller som er spesielt tilpasset for akkurat deg. Stretchpaneler på de riktige stedene eller såkalt raw-benlengde, der du selv legger opp buksene i riktig lengde, kan være verdt å titte nærmere på. Generelt gjelder det også at jo mer tettsittende modell du velger, desto viktigere blir det med stretch.

Midje

Hvis du skal bære ryggsekk med avslastningsbelte eller kanskje klatresele, så er det ekstra viktig å ta en titt slik at ingenting gnager eller at midjen til og med er skåret altfor lavt.

Årstid

Hvis du også skal bruke buksene under den kaldere delen av året, så bør du velge en litt romsligere modell som gir plass til underplagg.

Ventilasjon

Softshellmateriale ventilerer som regel fint gjennom hele plagget. Tettere materiale kan kreve ventilasjonsåpninger som ofte plasseres på utsiden av bena, men iblant også på innsiden. Test for å forsikre deg om at disse ikke gnager.

Detaljer

Forbøyde knær er ekstra viktig i stivt bomullsvev. Stretchpaneler på de riktige stedene er gull verdt. Ta en titt på enden av bena. Vil du ha en krok til å feste snøringen i, lukking, vide åpninger eller bare en enkel strikk? Alle løsninger har sine fordeler. Mange velger zip-off-modeller på turen, der du kan velge mellom lange ben eller shorts. Men ta en titt på glidelåsen i skjøten hvis du planlegger å gå lengre strekninger, for det finnes risiko for gnaging. Lommer er et kapittel for seg og høyst individuelt, men generelt er det bra med en romsligere benlomme der kart og kompass får plass.

Miljømerking

Det beste miljøvalget du kan gjøre, kommer alltid til å være et plagg som holder lenger, uansett materialvalg. Se gjerne etter miljømerket Bluesign. Merket garanterer en miljøvennlig produksjon og at plagget er blitt produsert under gode arbeidsforhold.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!