Her på Outnorth jobber vi hardt med å få flere til å oppholde seg utendørs - og rett bukser kan være avgjørende for den beste mulige opplevelsen, enten om du skal ut og gå i skog og mark eller stå på ski. Her nedenfor har vi samlet våre aller beste tips for hvordan du velger bukser som passer akkurat deg og dine aktiviteter.

Det finnes et stort, nesten uendelig, utvalg av bukser til friluftsliv og utendørsaktiviteter, så det første du må begynne å tenke på er hva du skal bruke buksene dine til. Visse av dem er laget for å holde deg tørr og komfortabel ute på tur, mens andre puster og passer bedre til sommerens utflukter. Er man ute etter bukser til skituren, så må de holde deg både tørr og varm uten at de hindrer deg fra å bevege deg fritt.

Når du har tenkt gjennom hva du skal ha buksene dine til, så er det på tide å begynne å tenke på hvilke funksjoner du synes er viktigst til din bruk. Er det for eksempel viktig at buksene er vanntette? Trenger du slitesterke bukser som tåler mye? Skal de puste eller holde på varmen? Alt dette er utrolig viktig for hvordan opplevelsen din kommer til å bli. Som vi pleier å si her oppe i nord: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!

Friluftsbukser, skallbukser eller regnbukser?

Her oppe i Norden har vi et veldig skiftende vær og det kan ofte blir veldig vått, nesten uansett hvilken årstid det er. Er man da også mye ute i skog og mark, så vet man at det kan bli veldig vått og kaldt om man ikke har på seg rett bukser som beskytter mot alt det værgudene kan tenke seg å kaste mot en.

Friluftsbukser er kanskje ikke alltid vanntette, men de er veldig slitesterke og du finner vanligvis også vanntett beskyttelse på knærne. Noen bukser er også utstyrt med vanntett beskyttelse på rumpa og leggene, slik at du kan sette deg ned uten å bli våt og gå i bløtt gress uten større vansker. Perfekte til sommerens utflukter!

Når høsten begynner å strekke seg innover landet, så følger det også med en hel del fukt og regn. Det er nå du bør investere i et par skikkelige regnbukser. Alle nordmenn som liker å oppholde seg utendørs må ha minst et par å ta på seg når himmelen åpner seg.

Det er derimot ikke alltid nok med et par regnbukser på høsten, og ikke minst vinteren. Da vil man gjerna ha et par bukser som tåler mye og samtidig også er vanntette. Da er det skallbukser man skal ha! Skallbukser er veldig praktiske for aktive folk som liker å være ute i naturen. De kommer ofte med 2- eller 3-lags membranteknikk som puster, i tillegg til at buksene vanligvis er vanntette og ekstremt slitesterke. Mange av disse kan man bruke hele året rundt og de kan også passe som skibukser.

Vinter, snø og ski

Skibuksene er en veldig viktig del av utstyret ditt, så vi begynner heller med hva du IKKE skal gjøre. Du skal absolutt ikke stå i skibakken med jeans eller joggebukser. Med mindre du er verdens beste skiløper og er 100% sikker på at du aldre kommer til å ramle, så er jeans et veldig dårlig valg som skibukser. Du kommer til å falle og jeansen kommer til å bli bløt og så kan du være sikker på at du vil fryse resten av den skituren. Det lønner seg å kjøpe et par gode skibukser som er vind- og vanntette og holder godt på varmen.

Skibukser er vind- og vanntette og de er ofte fôrede, slik at de skal holde godt på varmen. Mange av dem går ganske høyt opp på brystet og har seler, slik at du ikke risikerer at de sklir ned. På denne måten holder du snøen unna kroppen når du går på trynet, noe du garantert kommer til å gjøre. Når det er litt kaldere vær ute kan det lønne seg med et ekstra lag med varmt ullundertøy for å komplettere skibuksene.

Skallbukser gir mest beskyttelse mot vær og vind. De er vind- og vanntette med god pusteevne, men de isolerer ikke. Den gode pusteevnen gjør de passer godt til den litt mer aktive skiløperen eller snoweboarderen. Skallbukser er den letteste typen skibukser og de gir deg maksimal mobilitet. Siden de ikke har et varmt lag så anbefaler vi et litt tjukkere ullundertøy under.

Forskjellen mellom jaktbukser og andre friluftsbukser

Jaktbukser er generelt sett kraftigere enn for eksempel vanlige friluftsbukser. Mange jaktbukser er laget i et materiale som ikke skaper så mye lyd når du beveger deg og ofte er dette Gore-Tex eller et annet vannavstøtende materiale. Flere bukser er også utstyrt med en viss beskyttelse og slitesterke knær som kan komme til god nytte når man er på jakt.

Siden jakt først og fremst foregår på høsten og vinteren, så er bukser som er utformet spesielt for jakt vanligvis varmere enn andre friluftsbukser. Moderne turbukser er ofte ganske stramme i passformen, mens jaktbukser er mer luftige og løsere sydd. Det finnes selvsagt også jaktbukser som i strammere modeller for de som foretrekker det.

Er du i bevegelse under jakten, så er det viktig å kunne bevege seg lett rundt samtidig som at buksene ikke gir fra seg lyd når du rører på deg. Disse egenskapene finner du i flere av modellene som vi selger. De fleste jaktbukser fungerer selvsagt også å bruke til vandring eller annet friluftsliv.

Vi hjelper deg

Uansett hvilke bukser du trenger og hva du har tenkt å bruke dem til, så finner du dem her hos oss. Har du noen tanker eller spørsmål, så er det bare å ta kontakt med vår kundeservice. Vi på Outnroth vil at du skal få den hjelpen og inspirasjonen du trenger for å trives ute og i naturen!

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!