Velg riktig sovepose og liggeunderlag for akkurat ditt eventyr
Å velge riktig sovepose og liggeunderlag kan føles vanskelig, men riktig utstyr er ofte avgjørende for et vellykket eventyr. I denne guiden veileder vi i Outnorth deg til riktig sovepose og liggeunderlag basert på dine behov.
For å lede deg riktig skal vi se nærmere på hvem som skal bruke utstyret og hvorfor det spiller en rolle, hvilken årstid det skal brukes og hvilke egenskaper som er viktige avhengig av hva du skal gjøre.
Da setter vi i gang!
Hvilken sovepose passer til meg?
Når du skal kjøpe sovepose, må du fremfor alt tenke på tre ting: Hvem som skal bruke den, når den skal brukes og om du skal velge en sovepose med dunfôr, syntetisk fôr eller hybridfôr.
Hvem skal bruke soveposen?
Å kjøpe en sovepose som er tilpasset til akkurat din kropp vil gi deg optimal varme, så det er viktig at du tar hensyn til formen og lengden på soveposen. Hvis du velger en sovepose som er for stor, får du unødvendig mye volum å varme opp, og hvis du velger en sovepose som er for liten, trykkes fyllet sammen, noe som gjør at den ikke varmer optimalt. Når du velger sovepose etter din lengde, får du derfor optimal varme og slipper å bære rundt på den ekstra vekten som en for stor sovepose gir.
Du kan også velge om du vil ha en sovepose tilpasset for dame, herre (unisex) eller barn. En damesovepose har ekstra isolasjon ved overkroppen og føttene, og er litt smalere ved skuldrene og bredere ved hoftene. En sovepose i unisex-/herremodell er litt bredere ved skuldrene og smalere ved hoftene. En barnesovepose er ofte mindre i størrelse, både i lengden og bredden. Det er også vanlig at barnesoveposer kan justeres i lengden, noe som er en smart funksjon siden det gjør at barnet kan ha soveposen over lengre tid.
Soveposer deles inn i forskjellige kategorier avhengig av hvilke temperaturangivelser de har – sommersovepose, 3-sesongssovepose (vår, sommer og høst) og vintersovepose. Alle soveposer (med noen få unntak) hos oss i Outnorth er temperaturtestet i henhold til europeisk standard EN 13537. I henhold til standardiseringen finnes det tre viktige temperaturangivelser å forholde seg til: komforttemperatur dame (T comf), komforttemperatur herre (T lim) og ekstremtemperatur (T ext). Disse angivelsene indikerer i hvilken temperatur det er komfortabelt å sove i soveposen.
Tenk på når du kommer til å bruke soveposen mest: Hvis du bare skal bruke soveposen om sommeren, er det nok med en sovepose til sommerbruk, men hvis du bruker den om våren, sommeren og høsten, bør du ta en titt på en 3-sesongssovepose. Dessverre finnes det ingen soveposer som passer hele året – en sovepose til vinterbruk blir for eksempel for varm om sommeren, og en sovepose for sommeren blir for kald om vinteren. Hvis du trenger en sovepose for bruk hele året, anbefaler vi at du kjøper to soveposer for å dekke dine behov.
Sommersovepose:Komforttemperaturen ligger vanligvis på mellom +5 °C og +15 °C. En sommersovepose kan derimot fint brukes innendørs hele året. 3-sesongssovepose: Komforttemperaturen ligger vanligvis på mellom –10 °C og 0 °C. Vintersovepose: En vintersovepose som passer for en skandinavisk vinter, bør tåle rundt –15 °C. Disse soveposene har vanligvis en varmekrage som kan strammes til for å forhindre at varm luft siver ut.
Sovepose med dunfôr, syntetisk fôr eller hybridfôr?
Forskjellige soveposefyll har ulike fordeler og ulemper, og fungerer derfor godt i ulike situasjoner. Her må du tenke på hva som er viktig for deg: Er det viktig at soveposen tar liten plass i sekken og veier lite? Er det viktig at soveposen tåler et fuktig klima? Er det viktig at soveposen holder i mange år framover, eller skal du bare bruke den noen få ganger?
Dunfôr
- Veier mindre og tar mindre plass i oppakningen - Lang levetid - Vanligvis dyrere enn syntetisk fôr - Mer følsomt for fuktighet og tørker saktere
Syntetisk fôr
- Tørker raskt og varmer selv når den er våt - Vanligvis billigere enn dunfôr - Veier mer og tar mer plass i oppakningen - Kortere levetid
Hybridfôr
- Blanding av dun og syntetiske fibre - Holder godt på varmen samtidig som den motstår fukt på en god måte
Et godt liggeunderlag skal ikke bare være mykt, men også kunne isolere mot kulde nedenfra. Soveposens isolasjon holder deg varm, men er laget for å kunne komprimeres og isolerer dermed ikke optimalt under kroppen din. Hvis du er kald på de kroppsdelene som ligger mot underlaget (skuldre og hofter), trenger du sannsynligvis et varmere liggeunderlag, ikke en varmere sovepose.
Når du skal kjøpe liggeunderlag, må du tenke på hvilken årstid du bør bruke det og hva som er viktig for deg: komfort, pris, slitestyrke eller vekt?
Når skal du bruke liggeunderlaget?
Ulike liggeunderlag egner seg til forskjellige årstider. For å måle liggeunderlagets evne til å tåle kulde, brukes en r-verdi. Jo høyere r-verdi, desto bedre isolasjon. Tenk på når du kommer til å bruke liggeunderlaget mest, og velg ut ifra det.
R-verdi 0,5 til 2 passer for vår og sommer.
R-verdi 2 til 3,5 passes for høst og mild vinter.
R-verdi 3,5 til 4,5 passer for vinter.
Ulike typer av liggeunderlag
Det finnes tre forskjellige typer liggeunderlag å velge mellom – oppblåsbare liggeunderlag, selvoppblåsende liggeunderlag og liggeunderlag i celleplast. Alle liggeunderlagene har forskjellige egenskaper og dermed ulike fordeler og ulemper.
Oppblåsbare liggeunderlag
- Fylt med for eksempel luft eller dun - Høy komfort på grunn av tykkelse og smidighet mot underlaget - Veier lite og tar liten plass i oppakningen - Må blåses opp med pumpe, pumpepose eller med munnen - Punkteringsrisiko
Selvoppblåsende liggeunderlag
- Fylt med skum som i en madrass - Selvoppblåsende - Veier mer enn et oppblåsbart liggeunderlag - Punkteringsrisiko
Liggeunderlag i celleplast
- Laget av celleplast, skum eller skumplast - Slitesterkt, lett og relativt billig - Krever ingen pumpe - Lavere komfort - Tar stor plass i oppakningen og kan ikke komprimeres
Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!