Velg rett skalljakke

Valg av skalljakke kan nesten sammenlignes med å kjøpe en ny bil. Utvalget er enormt, med store mengder modeller, merker og funksjoner. Når du spør om tips og gode råd, så får du mest sannsynlig ulike svar, alt etter hvem du spør – til og med her hos oss på Outnorth. Til slutt er det naturligvis du som kunde som avgjør hvilken modell du vil ha. Er du i tvil om hvilken skalljakke du skal velge? Da kan du bli litt klokere ved å lese gjennom denne guiden. Her gir vi nemlig tips om skalljakker og vi snakker også om hva man bør tenke på når man skal kjøpe en ny jakke.

Utseende eller funksjon?

De fleste som skal kjøpe en jakke, kjøper den vanligvis med øynene og velger den ut bare på grunn av at den var fin. Dumt kan man tenke, men på den andre siden, hvem vil vel gå rundt med en stygg jakke? Utseende avgjør jo tross alt mye om man skal bli fornøyd med jakken. Så de er faktisk ikke helt ute og seiler. Det er kanskje en idé å begynne med å plukke ut de man synes ser bra ut og gå ut ifra det? Funksjonen er derimot alltid det viktigste synes vi.

Priser og funksjoner

I mange tilfeller får man det man betaler for. Gjelder det samme for skalljakker også – hva er egentlig forskjellen på en jakke for 2000 kr og en for 5000 kr? Noe som ofte er avgjørende for prisen er helt enkelt hvilke materialer jakken er laget av og ikke minst hvilke funksjoner den har. Det betyr derimot ikke at en billigere skalljakke har dårligere vanntetthet enn en dyrere modell for eksempel. Tvert imot, den billigere varianten kan i visse tilfeller være bedre når det kommer til akkurat vannbestandighet. Det er i stedet funksjoner som ekstra ventilasjon som kan lide når du velger en billig jakke. Det kan også være ting som at jakken er tyngre eller laget av et materiale som er mindre holdbart enn på en dyrere modell. Det handler altså ikke alltid om pris, det som er viktig er hvilke funksjoner du har bruk for. Når du vet det, er det også lettere å finne ut hvilke funksjonsområder du skal spandere på og hvilke du kan spare inn på.

  • Ventilasjon: Trenger du litt ekstra ventilasjon? Her kan du for eksempel velge ventilasjonsåpningene under armene, som sørger for at overskuddsvarmen inne i jakken blir sluppet ut.
  • Vekt: Skal jakken for det meste brukes når det regner og dermed ligge i sekken store deler av turen? Da er det en fordel å velge en jakke som ikke tar så stor plass.
  • Holdbarhet: Vil du ha muligheten til å bruke jakken i mange år fremover, eller er det meningen at den bare skal holde i én sesong eller to? Da handler det mye om valg av materiale. Skalljakken må nemlig være slitesterk om den skal holde.
  • Hette: Justerbar hette? En hette er spesielt viktig når du skal beskytte ansiktet ditt mot elementene. Det handler mye om at den skal sitte rett – og det er lettest å få til ved å kjøpe en jakke med justerbar hette.
  • Lommer: Planlegger du å ta med deg masse ting i jakken? Da er det ikke bare antallet lommer som er viktig å tenke på, men også om de skal være store eller små. Plasseringen kan også påvirke.

To-lags eller tre-lags?

En annen viktig ting å tenke på før man kjøper sin nye skalljakke er om den skal være to- eller tre-lags. Det er en viktig faktor for jakkens bruk. Nesten alle jakker i dag produseres av stoff som har høy ytelse, hvilket gjør at jakken er vanntett, men fortsatt puster. Dette avhenger ofte om det finnes en membran som ligger på innsiden av jakkens ytre lag. Det kan være membraner som for eksempel Gore-Tex eller andre former for laminering. Enkelt forklart så betyr det at jakken beskyttes mot fukt fra utsiden, samtidig som den slipper ut overskuddsdamp fra innsiden. Det vil med andre ord si at jakken «puster». Når skalljakker har en membran kalles de for to-lags, tre-lags eller to-og-et-halvt-lags-jakker, avhengig av hvordan membranen sitter i jakken.

  • I en to-lags-jakke finnes det, i tillegg til en mebran, et løst fôr. Dette fôret beskytter membranen mot slitasje fra innsiden. Det heter to-lags-jakke på grunn av at det bare er to ytre lag som henger sammen.
  • I en tre-lags-jakke er memranen fastlaminert til det inderste materialet. Det betyr at de tre lagene sitter sammen og det er derfor det kalles tre-lags-jakke.
  • Til slutt har vi to-og-et-halvt-lags-jakken, som har et tynt belegg på innsiden av membranen. Det tredje laget er veldig tynt og det er derfor det bare er en 2,5-lags-jakke.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!