Kriseberedskapsguide: Er du forberedt?

Kriseberedskap, eller prepping, blir mer og mer relevant og her på Outnorth er vi forberedt! Dette er utrolig viktig for oss alle å tenke på, siden det handler om vår egen og våre kjæres sikkerhet om det skulle komme en krise. Men hvordan skal man kunne forberede seg når man ikke vet hva som kommer? Kriseberedskap handler om å kunne holde ut en viss tid om det skulle dukke opp en uforutsett hendelse. Med krise mener man alt fra strømbrudd og vannmangel til krig og naturkatastrofer. Det er vanskelig å være forberedt på alt, men det er visse ting man kan gjøre for at livet skal bli enklere ved en eventuell krise. Heldigvis så er Norge et ganske så trygt land å bo i og sjansen for at noe skjer er relativt liten, men det er alltid smart å være forberedt!

Det er veldig mye i hverdagen vår som vi tar for gitt. Strøm og rent vann er noen eksempel på det, siden det er ting man ikke tenker så mye over. Det finnes alltid der og det er vanskelig å se for seg et liv uten. Men hva skjer da om vi får et landsdekkende strømbrudd? Du kan plutselig ikke lage mat som vanlig, vannet i kranen slutter å fungere og kommunikasjonen med omverden blir veldig begrenset. Da er det lurt å være forberedt med en liten kriseboks.

Det er hovedsakelig fire ting man bør tenke på når man forbereder kriseesken sin: Vann, varme, mat og kommunikasjon.

Vann:

Vann er det man bør prioritere først av alt! Uten rent vann kan man ikke holde ut så lenge og et menneske trenger minst 3 liter vann per dag! Det burde holde til drikkevann og det aller mest nødvendige, i hvert fall til et par dager. Har man kjæledyr må man huske på at de også trenger vann, akkurat som oss.

Oppbevar vannet mørkt og kjølig, da holder det lenger. Vann blir som oftest ikke dårlig, men oppbevares det i dunker og flasker over lengre tid kan det gå ut over lukt og smak. Du kan unngå dette ved å fylle opp flasker og fryse dem ned. Da holder vannet seg friskt og kan også fungere som kjøleelement en stund ved lange strømbrudd. Får vi et riksdekkende strømbrudd burde man begynne å tappe opp vann i alle flasker og bøtter man har tilgjengelig, til og med i badekaret, så fort man bare kan før rørene blir tomme og pumpene slutter å fungere.

Henter man vann ute skal man ALLTID koke det opp før man drikker det eller bruker det til matlaging. Det samme gjelder også for snø og is, siden man vil få bort alle bakterier som kan gjøre oss syke. Det finnes også mange vannrensingsmetoder, som filter med aktivt kull eller vannrensingstabletter.

Varme:

Blir det et strømbrudd, noe som er vanlig ved de aller fleste kriser, så blir det også vanskelig å holde varmen i et kaldere klima som her i Norge. Det beste man kan gjøre i krisesituasjoner er å ta frem alle varme klær man har og bruke lag-på-lag-metoden. Er man flere hjelper det også veldig mye om alle sover i samme rom. Man kan også tette igjen dører og vinduer med for eksempel teip eller tepper, pluss at man legger ut ekstra tepper på gulvet. Da holder varmen seg i rommet mye lenger!

Har man en fungerende peis eller lignende ildsted i hjemmet, da har man en helt utmerket varmekilde. Ellers hjelper det også en hel del med levende lys. Man skal derimot ALDRI ha levende lys eller annen åpen ild i gang når man sover!

Mat:

Ved en eventuell krise kan det også bli vanskelig å få tak i mat, først og fremst på grunn av at transporten påvirkes. Det kommer dermed ikke ny mat til butikkene og hyllene går fort tomme. Da er det lurt å ha en kriseboks med litt ekstra proviant. Man får også tenke på at det blir vanskelig å lage mat som vanlig under en krise. Som vi har nevnt ovenfor er det vanlig med strømbrudd ved de fleste krisetilfeller og da slutter også alle hvitevarer og kjøkkenutstyr å fungere, med mindre man har en gasskomfyr. Dermed kan det være lurt å ha et stormkjøkken i hjemmet. Det er kanskje lite, men det fungerer helt utmerket i en krise. Har man ikke det kan man også bruke grillen, bålpanne eller en stekehelle, men disse kan kun brukes utendørs. Tenn aldri et bål innendørs!

Deretter kommer det store spørsmålet: Hvilken type mat skal man ha i kriseboksen? Det sier jo seg selv at man må ha holdbar mat som kan ligge en stund. Frysetørket og hermetisk mat er dermed en selvfølge, men det finnes også andre matvarer som holder lenge. Eksempler på dette kan være rotfrukter som poteter og gulrøtter, ulike typer pasta, hardt brød som knekkebrød, skorper og kjeks, egg, kremost og andre pålegg på tube, syltetøy samt linser og bønner. Det sies at hermetiske tomater er en helt når det kommer til nødproviant, siden det inneholder mye væske og kan dermed brukes til å koke pasta eller linser. Dette er en smart måte å spare på vannet!

Du må også huske at du må oppbevare maten på rett måte, ellers kan all kriseberedskap være helt forgjeves. Spis opp maten som ligger i kjøleskapet først. Fryseboksen er en smart plass å oppbevare all mat som må stå kaldt, da den kan holde seg kald ganske lenge, selv ved strømbrudd. Annen mat kan oppbevares på terrassen eller et mørkt og kjølig sted inne.For å gjøre det hele så enkelt som mulig har vi på Outnorth satt sammen en sjekkliste over hva du bør ha med i kriseboksen din:Bra å ha:
  • Multiverktøy
  • Øks og/eller en sag
  • Soveposer
  • Varmeflasker
  • En radio (bilradio, batteridrevet radio eller lignende)
  • Ekstra dunker til vann
  • Løse kontanter


Det er utrolig viktig at man hjelper hverandre i en krisesituasjon, siden vi alltid er sterkere sammen! Hold et øye med naboene dine, at de klarer seg og strekk ut en hånd til de som trenger det. Lykke til med kriseboksen din – forhåpentligvis får du aldri bruk for den!

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!