Kle deg med lag-på-lag og hold varmen uansett sesong, værforhold og aktivitetsnivå!
Klærnes funksjon er å holde deg tørr, varm og beskyttet. Ved å kle deg i flere tynne lag kan du enkelt regulere klesplaggene dine avhengig av vær og vind. Det blir ofte kalt for lag-på-lag, eller flerlagsprinsippet. Lengst inn mot kroppen har du ullundertøy eller superundertøy som holder deg tørr og kan bestå av 1 eller 2 lag, alt etter værforhold og aktivitet. Deretter et varmende lag og til slutt et skallplagg som beskytter mot vind og fukt.
Første laget transporterer fukt
Det første laget skal sørge for at du holder deg tørr fra innsiden og ut. Det gjør valget av materiale på klærne som skal sitte tettest mot kroppen veldig viktig.
Superundertøy i syntetisk stoff har en del ulike konstruksjoner. Den grunnleggende funksjonen er å transportere ut fukt og overskuddsvarme til et lag lenger ut som absorberer. Det fungerer helt utmerket ved tøffe anstrengelser der du svetter mye, men de krever et mellomlag som absorberer fukt.
For å beholde funksjonen og slippe svettelukt, så må plagget skylles eller vaskes ofte, helst daglig. Syntetisk superundertøy er perfekt for de som svetter lett eller mye og passer utmerket til en treningsøkt.
Ull og ullfrotté (som er et blandingsmateriale) suger opp og fordeler fukten i materialet og har evnen til å varme selv i fuktig tilstand. Funksjonene i ull påvirkes ikke om plagget brukes uten å vaskes over en lengre periode og det lukter heller ikke. Det gjør ull til et utmerket valg når du vandrer. Merinoill er en myk ull av høy kvalitet med mange gode egenskaper.
Bomull fungerer bra til å suge opp fukt, men det både kjøler ned og gnager i våt tilstand. Derfor anbefaler vi ikke å bruke bomull.
Det andre laget absorberer fukten
Det andre laget skal absorbere den fukten som det første laget transporterer bort fra kroppen. Laget må da altså ha evnen til å suge opp fukt og rene syntetiske materialer har helt enkelt ikke den evnen. Mange syntetiske superundertøy kan derimot både transportere og absorbere, ved for eksempel at ull veves inn i plaggets ytre lag.
Ull, som både suger opp fukt og varmer selv i fuktig og våt tilstand, passer utmerket som det andre laget også.
En bomullsskjorte kan fungere her, siden den er meget fuktabsorberende, men ikke om du svetter lett eller mye og samtidig skal hvile utendørs. Da kjøler bomullen deg ned for mye.
Tredje laget varmer
Det tredje laget er det som varmer mest og er ofte det du også regulerer varmen med. Du tar det på deg ved aktiviteter med lav intensitet og når du hviler, deretter tar du det av når du anstrenger deg. På denne måten beholder du kroppsvarmen når du står stille og unngår å bli altfor varm og svett når du beveger på deg. Vanlige materialer i det tredje laget er fleece og ull.
Fleece er et syntetisk fiber som konstureres porøst for at den skal være luftig. Luften i materialet varmes av kroppsvarmen din, men materialet har ingen egen varmekapasitet. Fleeceklær er bra når du ofte veksler mellom å bevege deg og sitte stille. Fleece egner seg ikke like bra om du sitter stille under en lengre periode.
En luftig ullgenser kan ofte bli for varm under aktiviteten, men under pauser i kulden er den god å ha. Ullfiberet har en egen evne til å varme, hvilket betyr at den ikke er avhengig av overskuddsvarme fra kroppen din for å holde varmen. Ull egner seg helt utmerket ved isfiske, vaktjakt og lange pauser på kalde og blåsete vinterdager.
Fjerde laget beskytter mot vind og fukt
Det fjerde laget er det ytre beskyttende laget. Det skal først og fremst gi beskyttelse mot vind og nedbør. En annen viktig oppgave for det fjerde laget er en fungerende ventilasjon som regulerer varmen. Det stiller krav til både helheten og detaljene i utførelse og funksjonalitet.
Plaggene i det fjerde laget skal være romslige og beskytte følsomme deler på kroppen, som hode, hals, håndledd, midje og ankler. En tradisjonell anorakk, eller et skallplagg med jakke og bukse som beskytter mot vind, regn og snø, skal ha en skikkelig hette. Den skal være lang og ha fungerende lukkemekanismer på fremsiden, i kragen og rundt håndleddene. Den skal også ha snøring rundt midjen og ved den nedre kanten av jakken. Gjennom å lette på stengingen ventileres overskuddsvarmen ut og for motsatt effekt er det bare å dra igjen alt så godt som mulig.
Materialer til det fjerde laget
De klassiske plaggene Anorakk og Parkas i ulike bomullsblandinger, nå ofte blandet med syntetiske materialer, og de moderne skallplaggene med en vanntett membran, som for eksempel
Gore-Tex, har både fordeler og ulemper.
Tett vevd bomull eller syntetisk?
Den tradisjonelle anorakken fungerer som best på vinteren når det er tørt i luften, kaldt og mye vind. Den er myk, smidig og kjøler ikke så lenge den er tørr. Anorakken slipper ut overskuddsvarme, men den slipper også inn fukt etter en stund ute i fuktig vær. Denne typen av plagg fungerer utmerket når det er mange minusgrader.
Syntetiske skallplagg med membran
Syntetiske skallmaterialer, som for eksempel Gore-Tex, består av flere lag i ulike materialer som er laminerte mot hverandre, slik at det oppleves som et stoff. Det er det mellomste laget, den såkalte membranen, som gjør skallmaterialet vanntett. Membranen har mikroskopiske hull som slipper ut vanndamp når du svetter. Men hullene er derimot for små for å slippe gjennom vanndråper fra utsiden. Flerlagsmaterialene klarer derfor fukt bedre enn bomull og er praktske året rundt.
Det som er en fordel i visse tilfeller kan derimot bli en ulempe, noe man merker tydeligst under ekstremt kalde og blåsete vinterdager. På grunn av kulden kan det lett skje at overskuddsvarmen kondenserer før det trenger ut gjennom plagget. Da kan det dannes kondens, iblant til og med is, på innsiden av skallplagget. En måte å motvirke dette på er at du tar på deg en genser på utenpå skallplagget. Da kjøles ikke plagget ned like mye og kondenseringen på innsiden kan da unngås. Men det aller beste for å unngå problemer når det kommer til skallplagg, det er å satse på kvalitet. En god skalljakke og et par gode skallbukser er, sammen med turskoene, noe av det viktigste du kan legge penger på når det kommer til friluftslivet ditt.
Eventuelt femte lag som gir ekstra isolasjon
Det femte laget er et ekstralag for pauser og når du sitter stille over lengre perioder. En dunjakke, vest eller en tjukk genser kan komme til god nytte om det er skikkelig kaldt!
Kilde: Svenska Turistföreningen