Blank

Materialguide – lær deg om de ulike egenskapene:

Du vet sannsynligvis godt hva akryl, bomull og polyester er – men kjenner du til Cordura, Thinsulate og Kevlar? Det alle disse har til felles er at alle sammen er materialer som brukes flittig i klær, fottøy og alt annet utstyr innen friluftskategorien. Mange av disse materialene er unike og utviklet for og av spesifikke produsenter. Hvilke av dem det er kan du bli litt klokere på her nedenfor. Her kan du lese om alle disse materialene, som du med stor sannsynlighet har støtt på før eller kommer til å støte på i fremtiden. Det gjelder alt fra materialenes fremstillingsmetode, sammenstilling og ikke minst hvilke egenskaper som gjør dem idelle for klær og utstyr i akkurat friluftskategorien.

Akryl:

Er et syntetisk fiber som man ofte finner i klær. Akryl er lett, mykt og varmt med en ullignende følelse. Man kan også få det til å etterligne andre fiber, som f.eks. bomull og kashmir. Fordelen med akryl er at det blir betydelig mye billigere enn naturmateriale, men det mangler derimot litt av f.eks. ullens varmeevne. Akrylfiber tåler varme temperaturer på opp mot 200°C. Den aller første akrylen ble fremstilt i 1941, av selskapet The Dupont Corporation, og ble da kalt Orlon.

Aluminium:

Aluminium er et populært materiale i friluftsutstyr. Dette er takket være at man får et solid materiale med lav vekt. Materialet leder også varme veldig bra og det er derfor gryter og annet kjøkkenutstyr ofte produseres av aluminium. Det har vært mange diskusjoner rundt aluminiumens helseeffekter og her blir man bare ikke enig. Det er jo selvfølgelig ikke bra å spise ren aluminium i mengder, men på den andre siden er det vel ikke så mange som gjør det heller. Fremstilling av ny aluminium krever derimot store mengder energi, men resirkulering krever derimot bare 5% av samme energimengde. Så tenk på å resirkulere alt du kan, slik at du kan redde miljøet.

Anodisert aluminium er begrep som man ofte støter på. Det er en metode som skaper et oksydlag som er mye tjukkere en normalt. På denne måten får man korrosjonsbeskyttelse, økt slitestyrke og en dekorativ overflate. Behandlingen utføres ved å dyppe materialet i syre.

Aramid:

se Kevlar.

Bambus:

Begynte å dukke opp i klær på alvor, hovedsakelig i skjorter, for noen år siden. Bambus er avkjølende og gir en god følelse mot huden under varme sommerdager. Bambus er et rasktvoksende gress, som er lett å dyrke uten kjemiske midler. Det er ikke nødvendig med like mye vann som med bomull. Dyrkingsmessig er dette et veldig miljøvennlig valg. Det finnes derimot noen ulemper med bambus. For å få det harde, nesten treaktige, fiberet mykt må det brytes ned. Dette kan enten gjøres mekanisk eller kjemisk. I de fleste tilfeller bruker man den kjemiske metoden og det er ikke like bra for miljøet.

Bomull:

Det produseres ca. 22 millioner tonn bomull hvert år og i India har de dyrket det i mer enn 5000 år. Bomullen i seg selv er et helt naturlig produkt og veldig miljønvennlig. Problemet med bomullen er at det går opptil 29 000 liter ferskvann for hver kilo bomull som produseres. Produksjonen skjer også ofte i områder der det er stor mangel på akkurat ferskvann. Bomullsavlingene krever også ekstremt store mengder kjemikalier for å minimere skader fra insekter og ugress. Dessverre så er det vanlig at arbeidsforholdene på bomullsplantasjer er elendige.

Enn så lenge står den økologiske bomullen for en veldig liten del av verdensproduksjonen, men den øker for hvert år som går. Så ta gjerne en titt på om plagget er produsert i økologisk bomull, for det bidrar definitivt til et bedre miljø.

Canvas:

Canvas er et veldig holdbart, slitesterkt og grovt stoff som har eksistert siden 1300-tallet. Canvas ble i begynnelsen laget av hemp, men nå produseres det først og fremst av bomull, men det hender også at det lages i lingarn eller jute. Et annet navn på canvas er seilduk, siden det ofte brukes til å lage seil av.

Certech

Dette er en ekstrudert cellegummi med masse mikroluftbobler, som gir et lett og fleksibelt materiale i tillegg til at det er helt vanntett. Tallene som ofte følger, mellom 2.0 og 5.0, angir hvilken versjon det er. Jo høyere nummer, jo varmere eller mer stabilt er det. Certech er så godt som vedlikeholdsfritt, men et par dråper silikonolje av og til forhindrer at det tørker ut.

Climashield:

Du finner Climashield i alt fra soveposer, sko, hansker og klær. Dette er et isoleringsmateriale i polyester som finnes i flere ulike varianter, alt etter bruksområde. Climashield, som er navnet på både firmaet og produktet, holder hus i Clinton, Tennessee og driver all produksjon der. Produktet Climashield består av hundretusener lange og hele fibertråder i polyester som veves sammen med luft mellom hver fibertråd og det gir en ekstremt god varmeevne. Materialet er slitesterkt, det veier lite og siden hvert fiber er helt, så dannes det heller ingen kuldebroer etter langvarig bruk.

Climatic:

Climatic™ finner du i flere av Haglöfs kolleksjoner, som også har utviklet og tatt frem dette materialet. Det er slitesterkt, transporterer fukt og føles godt mot kroppen. Climatic er hovedsakelig fremstilt av 100% polyamid, altså et syntetisk fiber. Det finnes derimot flere ulike varianter av materialet, avhengig av formål. Polyamiden kan blandes med elastan for eksempel, for å gjøre materialet mykere og mer fleksibelt. Finnes som Climatic™ Mid, Climatic™ Rugged og Climatic™ Lite.

Coolmax:

Dette er et fukttransporterende materiale i polyester som ble utviklet på midten av 1980-tallet av nåværende Invista. Tanken var å finne et materiale som holdt brukeren tørr under hard, fysisk aktivitet. Fibertrådene i Coolmax er avlange og riflede, noe som gjør at fukten transporeres mer effektivt og verken krøller seg, krymper eller blekner. Takket være disse egenskapene blir Coolmax flittig brukt i bomulls-, ull og andre syntetiske plagg.

Cordura:

Cordura er varemerket for en samling ekstremt slitesterke og holdbare stoff. Materialet ble utviklet og registrert på slutten av 20-tallet og har siden det blitt videreutviklet år etter år. Cordura ble for eksempel brukt i dekk under andre verdenskrig. I dag finnes det en mengde ulike varianter av Cordura-stoff og utvalget blir bare større. Hovedingrediensen i Cordura er nylon, men det kan også blandes med bomull og andre naturlige fiber.

Cotpolmex:

Er et veldig sterkt bomulls/polyestervev med effektiv ventilasjon. Vevet finnes i to varianter, P og C. Der C har en noe bedre formstabilitet og fargebestandighet.

Cutan Stretch:

Dette er en PU-membran som lamineres på tekstiler for å få en totalmotstand mot fukt og væske. Membranen består av utallige mikroporer som slipper dampen ut fra innsiden, men stenger ute vann. Cutan Stretch er veldig elastisk og gjennom utvikling og tester har diffusjonsmotstanden minsket til 5-6 RET. Hvilket i sin tur er et mål på hvor mye eller lite damp et materiale slipper gjennom. Helt fritt for fluorkarboner og du finner det hos Klättermusen i to varianter: Cutan® Super Stretch og Cutan® Stretch.

Czone:

CZone™ er en kombinasjon av fire ulike lag i hansker fra Hestra. Et ytre materiale, vanntett og ventilert membran, isolasjon og fôr. Kombinasjonen gir en hanske som gir både varme og beskyttelse.

Dermizax:

Er en membran som brukes i skallplagg som er 100% vann- og vindtette. I motsetning til mange andre membraner, så består ikke Demizax av mikroporer, men er i stedet hydrofilt. Litt mer lettforståelig: membranen drar til seg vanndampen på innsiden, som presses raskt gjennom og fordamper på utsiden. Siden Dermizax ikke har noen porer som kan tettes av skitt eller saltvann (svette), så holder det lenger og beholder også evnen sin selv om det blir skittent. Membranen er veldig fleksibel med mer enn 200% elastisitet. Kan altså strekkes opp til to ganger sin egen lengde i fire retninger. Dette gjør at plagg med Dermizax blir veldig bevegelig og komfortabelt å ha på seg. Vannsøyle på 20 000 mm og et damputslipp på opptil 40 000g/m²/24 h.

Dri-Lex:

Når vi snakker om sko, både når det gjelder såler, fôr eller overdel, så er DRI-LEX® veldig vanlig. Et teknisk syntetisk materiale med en utmerket evne til å transportere vekk fukt, men som også tåler en hel del slitasje. Fibrenes struktur og kvalitet gjør at Dri-Lex er behagelig og har en fin struktur og attraktivt mønster.

Dryloft:

Dette er en modifisert Gore-Tex membran med vekt på ventilasjonsevnen. For å oppnå den optimale og beste ventilasjonen, så lider vanntettheten i stedet, men vindtettheten er fortsatt 100%. Dryloft støter derimot bort vannet og i kombinasjon med vindtettheten og den eksepsjonelt gode ventilasjonsevnen, så er membranen veldig bra å veve inn i soveposer og isolasjonsplagg. Ventilerer opptil to ganger så bra som Gore-Tex, mens vanntettheten ligger på omtrent en tredjedel.

Dryskin:

Dryskin, eller rettere sagt Schoeller®-dryskin, er et tolagsvevd materiale som er fremstilt og utviklet for å passe bra i klær som brukes til høyintensive aktiviteter. Tolagskonstruksjonen består av et mikrofibervev på innsiden, som har en god fukttransport og et noe kraftigere vev på utsiden, oftest et i polyamid, som gir god slitestyrke. Avhengig av hvor og når plagget skal brukes, så kan begge vevene tilpasses formålet. Materialer som brukes er Cordura®, Lycra®, Coolmax®, mikrofiber, polyamid og polyester. Samme hvilken kombinasjon det er, så tørker Dryskin raskt, ventilerer, det er komfortabelt, vind- og vannavvisende, elastisk og slitesterkt.

Duracoat:

Duracoat er utviklet og brukes av Klättermusen. En overflatebehandling for å forbedre slitestyrken. Sparer vekt, siden det trenger verken sømmer eller ekstra lag for å få økt slitestyrke. Smart!

Eco-Shell:

Dette er Fjällrävens miljøvennlige skallmateriale. Det blir produsert av resirkulert polyester. Eco-Shell er vann- og vindtett, samt ventilerende. Materialet er helt fritt for fluorkarbon. Når jakken er utslitt og har gjort sitt, kan hele jakken resirkuleres og på denne måten minimerer du både oljeforbruk og fjell av søppel.

Elastan:

Dette er et ekstremt elastisk polyuretan-fiber som ofte blir brukt i tøy for å forbedre elastisiteten og tøybarheten. Elastan gjør at materialet blir elastisk og det bevarer plaggets form. På den andre siden av Atlanteren har det fått navnet Spandex og andre navn som forekommer er lycra, elaspan og dorlastan.

Element (Bergans):

Bergans Element ® er helt syntetisk og det er vanntett, vindtett og fukttransporterende. Brukes av Bergans i skallklær avsett for aktiviteter der intensiteten er lett til middels høy. Vannsøyle på 10 000 mm og en ventilasjonsevne på 10 000g/m²/24 h.

Bergans Element Active ®
Bergans Element Active ® er helt syntetisk og vanntett, vindtett og fruktransporerende. Brukes av Bergans i skallklær avsett for aktiviteter der intensiteten er middels høy eller høy. Vannsøyle på 10 000 mm og 10 000g/m²/24 h.

Epic:

Epic, som er utviklet og fremstilt av amerikanska Nextec, er en teknologi der tekstilvev behandles med silikon for å bli motstandsdyktig mot vind, fukt og skitt. Det fine med Epic er at selve vevet blir innkapslet med silikon og danner i stedet en barriere for det mer tradisjonelle topplaget. Dette medfører at vevet får en bedre slitestyrke og at behandlingen holder seg like bra, vask etter vask. Epic finner du i både bomullsplagg og syntetiske.

EVA:

EVA, eller rettere sagt Eten-Vinyl Arcetat, er et plastmateriale som du kan finne på en del produkter innen friluftsliv. Sko, tursko, ryggsekker, liggeunderlag, osv. I fottøy av alle slag blir EVA ofte brukt som støtdemping. Delen Vinyl Acetat kan variere mellom 10-40%, der Eten da står for den gjenstående delen. Materialet i seg har mange gode egenskaper som er en fordel for oss som liker å være ute: slitesterkt, tåler lave temperaturer, resistent mot sprekker og bristepunkter, lukter nesten ikke noe som helst og drar ikke så lett til seg vann.

eVent:

En membran som brukes i både klær, sko og tilbehør. Det er helt vann- og vindtett og det består av utallige små mikroporer som ventilerer ut dampen, men holder deg og tingene dine tørre. I motsetning til mange andre PU-membraner, der dampen slippes ut i to steg via diffusjon, så klarer eVent dette i ett steg som de kaller for Direct Venting™ Technology. En mer effektiv prosess og risikoen for at du blir våt minimeres drastisk.

Fiberfill:

Dette materialet finner du i fôrede hansker og vanter fra det svenske merket, Hestra. Et isoleringsmateriale i 100% polyester.

Filt:

Tekstilmaterialet filt fremstilles på en mekanisk måte, gjennom at et material av dyrehår (nesten alltid ull) vaskes og bearbeides til det får en annen struktur. I prosessen vrir man ullen i 90 grader frem og tilbake, slik at man skaper et mønster av tråklesting som gir materialet sin karakter. Det går også å fremstille filt som består av ull og syntetisk stoff. Filten må alltid inneholde minst 30% ull for å kunne holde sammen.

FlashDry:

FlashDry™ er utviklet og fremstilt av The North Face. Det er en teknologi snarere enn et materiale, der mikroskopisk små og porøse artikler blir tilsatt til en tekstil eller lamineres på en membran for å øke materialets evne til å transportere bort fukt og dermed holde deg tørr. FlashDry omslutter fibrene permanent og det går aldri å slite eller vaske det ut. Ifølge The North Face selv, så er det den mest effektive metoden på markedet. Finnes i et par ulike varianter, avhengig av hvilke aktiviteter plagget det er snakk om er ment for.

Fleece:

Fleece er et syntetisk tøy som har mange likheter med ull, men som veier mye mindre. Det er tøyelig, mykt, varmt og veldig lett å vaske. Materialet beholder mye av sine varmeegenskaper selv om det blir vått. Om materialet ikke er flammebehandlet, så er fleece veldig brannfarlig i forhold til ull. Jo bedre kvalitet det er på fleece-materialet, jo mindre nupper. Fleece er nesten alltid laget av 100% polyester.

G-1000:

Dette er Fjällrävens egne vev i en bomull- og polyesterblanding som vokses med Grønlandsvoks. Kombinasjonen gir et tøy som blir slitesterkt og som holder. Det fine med voksen er at du kan tilpasse plagget ditt akkurat slik du vil ha det. Mer voks gir tettere plagg som står imot vind og regn, pluss at det øker livslengden. Mindre voks gir mer ventilasjon og et svalere plagg. G-1000 ble fremstilt på 60-tallet av Fjällrävens grunder, Åke Nordinoch, og det ble en suksess som fortsatt holder i dag. I skrivende stund finnes det 5 ulike typer av G-1000.

Gore-Tex:

GORE-TEX® har (skjødesløst) blitt synonymt med nesten alle vanntette mebraner på markedet, men slik er det jo ikke. GORE-TEX® er nemlig produktnavnet på en spesiell membran som ble utviklet og fremstilt av W. L. Gore & Associates, Inc. Membranen er laget av ekspantert polytetrafluoretylen med mikroporer (1,4 miljarder/cm²) som är 20 000 ganger mindre enn en vanndråpe. Det slipper derimot gjennom vannmolekyler, dvs. damp, så på denne måten blir membranen, eller rettere sagt plagget den sitter på, helt vanntett, men likevel ventilerende. Membranen lamineres på innsiden av et ytterplagg og beskyttes siden av et fôr på innsiden. Alle Gore-Tex membraner inneholder et oljeavvisende stoff som gjør at skitt og salt ikke tetter igjen porene. For å passe ulike typer plagg og aktiviteter har W. L. Gore & Assoicates, Inc. tatt frem flere membraner med ulike egenskaper.

Heatseeker:

Heatseeker er en pantentert syntetisk fylling fra The North Face. Heatseeker gir mye varme i forhold til vekten. Den er veldig resistent og komprimerbar, hvilket gjør den ideell for vintersko og andre produkter som krever varme uten å være store og klumpete.

Kashmir:

Kashmir eller kashmere/cashmere er betegnelsen på det fine underullfiberet som kommer fra Capra hircus lanige, den så kalte Kashmirgeiten, men også fra andre arter der ullfiberet har lignende egenskaper. Navnet kommer av at ullen i utgangspunktet kommer fra tamgeiter i Kashmirområdet nord i India, men i dag kommer det meste av ullen fra Mongolia og Indre Mongolia i Kina. Ullfiberet er utrolig tynt, fint og har en helt fantastisk glans. Kashmiren med best kvalitet tas fra geitas hals- og bukparti. Sett gjennom et miljøperspektiv kommer kashmirproduksjonen med en helt del problemer. Geitene rykker nemlig opp gresset med røttene når de beiter. I de områdene der det finnes en stor populasjon geiter, så forsvinner det øverste laget av jorden, siden det ikke er noen vegetasjon igjen som binder den på plass. I lengden leder dette til erosjon og gressletter blir til ørken.

Keprotec:

Keptrotec, eller rettere sagt Schoeller®-keprotec®, er et materiale produsert i et slags syntetisk fiber der et aramidfiber med høy strekkstyrke, som f.eks. kevlar, veves inn for å få en utmerket slitestyrke. Det ble først og fremst skapt for å bruke innen MC-konkurranser, men det brukes nå i en mye bredere sammenheng, blant annet i sko og klær til friluftsbruk. Mulige sammensettninger i Keprotec er kevlar, cordura, polyamid og ulike belegg for økt vind- og vannmotstand.

Kerlon:

Dette er navnet på teltvevet i Hillebergs telt. Kerlon finnes i fire ulike varianter. 1800, SP, 1200 og 1000. Forskjellen mellom de ulike vevene er forholdet mellom rivestyrke og vekt. Alle vev er produsert av silikonbelagt ripstop-nylon. Kerlonvevet blir ansett som et av de absolutt beste teltvevene på markedet.

Kevlar:

Kevlar er et kunstfiber og fabrikknavnet er noe så sjarmerende som para-aramidfiber. Det er ikke så vanlig at det forekommer innen friluftsliv, men et og annet varemerke bruker det, f.eks. Klättermusen. Kevlar er fem ganger så vektbestandig som stål, men veier veldig, veldig lite. Det passer derfor veldig bra som forsterkning i klær.

Lerret:

Dette er et veldig sterkt vev som produseres av tvinnet bomullsgarn eller polyester/bomullsblanding. Det er stort sett det samme som canvas og har lignende bruksområder, f.eks. til seilduker, sko og vesker.

Lin:

Lin er et plantbasert materiale som du får fra planten lin, eller Lineum usitatissimum som den heter på latin. Miljøpåvirkningen når man fremstiller lin er relativt liten i denne sammenhengen, men arbeidsprosessen er veldig lang og krevende. Innen friluftsbransjen er ikke lin spesielt vanlig,men det finnes derimot en hel del klesplagg for sommerbruk tilgjengelig. Lin er behagelig på kroppen, men det har en høy absorberingsevne og tørker ikke like raskt som syntetisk materiale. Det kan derimot fungere som reiseplagg eller lignende.

Lycra:

Lycra er en annen betegnelse på elastan og spandex. Navnet Lycra er et registrert varemerke av selskapet Invista.

Membrain:

MemBrain® er en PU-membran som produseres av Marmot sammen med Toray Industries. Selve membranen lamineres på vevet, er en 2-lags variant og finnes på både soveposer og klær fra produsenten. Helt vanntett, har en god pusteevne og er slitesterkt. Membranen har en hydrofil karakter og reduserer den nedkjølende effekten som ofte dannes når kondens blir til damp.

Mesh:

Dette er ikke et materiale, men en definisjon på et stoff eller lignende med hull tett i tett, som netting. Man kan finne mesh litt overalt, f.eks. i lommer på jakker og pakkeposer. Det blir vanligvis brukt når man trenger få litt luftsirkulasjon.

Micro Travel (MT):

Dette materialet finner du i mange av Fjällrävens klær i reisesortimentet. Materialet har blitt utviklet og produseres av Fjällräven og er en tekstil i mikropolyamid og bomull. Slitesterkt, avkjølende og mykt. Micro Travel er et relativt lett vev og i prinsipp rynkefritt.

Microfiber:

Fibrene i microfiber er tynnere enn hårstrå som har blitt delt 16 ganger. Altså kjempe-, kjempe-, kjempetynt. Microfiber er helt syntetisk og produseres enten av polyester eller nylon. Det har ofte en trekantet form som kan minne om et kakestykke, et så kalt split-fiber. Mellom disse kakestykkene blir det masse luft som bidrar til at microfiber får sin ekstremt gode absorberingevne og muligheten til å dra til seg støv og skitt. Vekten på et fiber angis ofte i Denier og grensen for microfiber er 0,9 denier, dvs. at 9000 meter fiber veier mindre enn 1 gram. Det er ikke akkurat mye kan man si. Forekommer ofte i håndkle for å få best mulig absorbering til minst mulig vekt.

Modal:

Modal er et regenerert kunstfiber. Det vil si en kunsfibertekstil fremstilt av cellulose. Det har lignende egenskaper som viskos, men har en høyere bruddstyrke, både i våt og tørr tilstand. Er mykt og har en høy absorberingsevne og finnes derfor oftest i klær eller håndkle.

Neoprene:

Neoprene er en syntetisk gummi med god isoleringsevne. Materialet brukes til mye, men er først og fremst kjent for bruken i våtdrakter og annet dykkerutstyr.

Nylon:

Etter mange års forskning, nærmere bestemt syv, så oppdaget Wallace Carothers på DuPont at han hadde fremstilt nylon. Året var 1934. Ja, det tok jo en stund for å komme frem til akkurat navnet nylon, men et kunstfiber som lignet silkefiber var i hvert fall oppfunnet. Vann, luft og kull er råmaterialer som, etter en produksjonskjede med utallige antall steg, blir nylon til slutt. Egenskaper som god elastisitet og slitestyrke gjør at nylon er vanlig innen friluftsliv og det finnes i både klær og utstyr.

Pittard-skinn:

Pittard er et britisk firma som leverer skinn og lær til produsenter rundt om i verden. De startet allerede i 1826 og har utviklet ulike metoder for garving av lær. Man kan f.eks. øke slitestyrken og vannbestandigheten. Alt for at kunden skal få et produkt som passer deres spesielle formål. Det finnes altså ikke et spesifikt produkt som heter Pittard-skinn, men et varemerke for flere sorter.

Polyamid

Er et sterkt syntetisk fiber med god elastisitet og som er relativt slitesterkt. Fiberet absorberer lite fukt og tørker raskt, det er dessuten også veldig bra på å holde formen. Polyamid kalles også for nylon.

Polyester:

Brukes til utrolig mye, det brukes til alt fra båtbygging til brusflasker. I friluftsverden brukes det oftest til tekstiler og da i form av polyesterfiber. Polyesterfibrene er veldig gode til å transportere fukt, samtidig som det beholder varmen. Det er derfor fleecemateriale nesten utelukkende produseres av polyesterfiber. Polyesterfiber begynte å produseres for alvor på 50-tallet og er i dag verdens nest viktigste tekstilmaterial, etter bomull.

Polyeten:

Det er denne plasten som blir brukt mest av all plast. Nesten alle kommer, på en eller annen måte, i kontakt med polyeten hver eneste dag. Man finner PE, som det forkortes til, i leketøy, flasker og ikke minst i all emballasje. Den største fordelen er at det er lett, slagfast og lett å forme. HDPE er en forkortelse for HighDensity og det brukes først og fremst til litt mer slitesterke og solide ting, som f.eks. dunker, leketøy, mm. LDPE står dermed for LowDensity og den brukes i mykere plast, som f.eks. poser, sekker og kasser. Polyeten produseres (akkurat som det meste av all annen plastikk) av olje eller naturgass, men en fordel med PE er derimot at den er gjenvinningsbar og dermed kan brukes til nye produkter igjen.

Polypropylen:

Polypropylen er en type plast som er veldig lik polyeten. Forskjellen er at PP tåler varme bedre og er noe stivere. Vanlige produkter av polypropylen er flasker, dunker og tau. Plasten er gjenvinningsbar.

Polyuretan:

Polyuretan er et syntetisk materiale som kan produseres i mange ulike former. Det kan være seigt, fast, flytende og til og med i skumform. Dermed blir bruksområdet utrolig, nesten til og med uendelig, stort. Innen friluftsliv er PU-belegg relativt vanlig. Det innebærer at man legger et eller to lag polyuteran på f.eks. nylonvev, for å øke vannbestandigheten og slitestyrken.

Primaloft:

Primaloft ble fra begynnelsen av fremstilt på bestilling av USAs hær på begynnelsen av 80-tallet, da de ville ha et syntetisk alternativ til gåsedun i soveposene og klærne sine. Isolasjonen skulle være sammenlignbart med dun når det kom til vekt, komprimering og varme. Men også, i motsetning til dun, holde på varmen når det ble fuktig. I 1989 kom det første plagget med dette fyllet ut til allmennheten. I 2010 ble Primaloft Bluesign-sertifiserte. I skrivende stund finnes det 7 ulike varianter av Primaloft. De fleste produseres av 100% polyester, men finnes også som en blanding av 45% polyester og 55% merinoull (Primaloft Yarn).

PVC:

PVC er en forkortelse for Polyvinylklorid, som er en av de vanligste plasttypene. Det ble oppfunnet på 30-tallet og har ofte blitt brukt innen byggindustrien. Blandt annet til rør, kapslinger til strømkabler og komposittvinduer. Innen tekstilindustrien brukes PVC ofte som et belegg på ulike vev. F.eks. til regnklær. Materialet er relativt stivt og derfor tilsetter man et mykningsmiddel. Mykningsmiddelet damper sakte bort, hvilket gjør at en PVC-belagt regnjakke blir stivere og stivere etter hvert som årene går.

Quickdry:

QUICKDRY™ er et syntetisk materiale som har blitt utviklet for å gi mest mulig komfort i klær som brukes til aktiviteter med høy intensitet. Materialets evner til å transportere fukt og tørke raskt er veldig gode. Quickdry er slitesterkt og impregnert for å bli mer vannbestandig. Utviklet og fremstilt av F.O.V. i Borås, Sverige, og er godkjent i henhold til ÖKO-TEX Standard 100.

Schoeller:

Schoeller er et sveitsisk firma som produserer funksjonelle tekstiler. Mange av våre varemerker har Schoeller som leverandør av materialer til f.eks. bukser. Det finnes mengder med ulike kvaliteter og egenskaper i sortimentet. Alt fra tynn stretch til kevlarforsterket vev.

Silke:

Silke er et rent naturmateriale og kommer fra kokongen som silkeormens larver spinner seg inn i når de forpupper seg. Materialet har mange fine egenskaper som gjør at det passer helt utmerket til sengtøy. Takket være at det er naturlig temperaturregulerende, så varmer det når det er kaldt og kjøler ned når det er varmt. Det lar dessuten også eventuell fukt passere uten at det binder seg i materialet. Fiberet er naturlig glatt, hvilket gjør at skitt og bakterier får problemer med å feste seg. Det holder ofte å lufte f.eks. lakenet. Det finnes ulike kvaliteter på silke og det avhenger av hvilken type larve man har brukt. Morbærsilkeormen anses gi den beste kvaliteten. I dag kommer det meste av all silke fra Asia.

Spirafill:

Dette er varemerket Marmots egne syntetiske fyll. Det består av en blanding av store hullete og spiralformede fiber som gir loft (volum) og små polyesterfiber for varme og mykhet. En god kombinasjon av lav vekt og mye varme.

Stål:

Består for det meste av jern. Karbon tilsettes også i varierende mengder. Det er mengden karbon som bestemmer sluttproduktets egenskaper. Stål med mye karbon kan gjøres sterkt, hardt og elastisk, men det blir også sprøere. Moderne stål inneholder mange andre stoffer som gir ulike egenskaper, avhengig av hva materialet skal brukes til. Man får for eksempel et veldig sentrustende stål om man tilsetter krom. Uttrykket «rustfritt stål» er ikke egentlig hele sannheten, siden alt stål ruster, sentrustende stål hadde passet bedre. Det finnes mange ulike klassifiseringer av stål, man ser for eksempel at forkortelsen HRC dukker opp litt av og til. HRC angir materialets hardhet. Verdien pleier åligge på mellom 50-67, jo høyere verdi, jo hardere er det. Fordelene med stål er at det er relativt billig, ulempen er vekten.

Thinsulate:

Thinsulate er et syntetisk isoleringsmateriale som har blitt utviklet og fremstilt av firmaet 3M i samarbeid med NASA. Målet var å ta frem isolering som kunne brukes i romdraktene, som var tynn, varm og ikke alt for klumpete og stort. Det patenterte mikrofiberet har en diameter på mindre enn 10 mikron. Det er omtrent 10 ganger mindre enn et menneskehårstrå. Takket være at fiberet er så lite, så kan man isolere mer luft med mindre plass. Thinsulate isolerer også om det blir utsatt for fukt, takket være at fiberet nesten ikke absorberer noe som helst (mindre enn 1%). Materialet finnes i en mengde ulike varianter og tykkelser og det finnes en hel del produkter på markedet. Hansker, sko, jakker, mm.

Titan:

Titan ble oppdaget i 1791 av presten og hobbykjemisten William Gregor i Cornwall, England. Metallet har kommet sterkt tilbake de siste årene innen friluftsbransjen, takket være den suverene kombinasjonen av styrke og vekt. Titan er 45% lettere enn stål, men like sterkt. Det er derimot, i motsetning til hva mange tror, faktisk 60% tyngre enn aluminium, men takket være styrken kan man lage f.eks. gryter i veldig tynt materiale og på den måten presse ned vekten. Ulempen med titan er prisen, det er veldig dyrt i forhold til aluminium. Dette avhenger av at fremstillingen av metallet er veldig tungt, til tross for at det er et vanlig grunnstoff. Problemet er at grunnstoffet må fremstilles i vakuum. Med andre ord: Dyrt!

Traillix:

Traillix er samlingsnavnet på et lettvektsvev man finner i Tentipis Lätt-serie. Vevet finnes i tre varianter. P er et veldig lett, ripstopforsterket nylonvev. Det er silikonbelagt på begge sider og UV-beskyttet. Fargen er grønn og vevet er ikke-ventilerende. B er et ripstoforsterket polyamidvev. UV-beskyttelse og dobbelsidig silikonbelegning. Det er rustrødt og ikke-ventilerende. C er den enkleste av de tre og er laget av ripstopforsterket nylon og PU-belagt på ene siden. Gråfarget og ikke-ventilerende.

Ull:

Ull er et naturmateriale som med sine egenskaper passer helt utmerket til f.eks. ullundertøy og sokker. Ullfiberet binder luft og isolerer veldig godt. Det har dessuten veldig bra fukttransporterende egenskaper og kroppen forholder seg tørr. Den varmer til og med selv om den er fuktig. Rent luktmessig er ull helt enestående! Har man hatt på seg superundertøy i syntetisk stoff, så vet man at det ikke tar så veldig lang tid før det begynner å lukte ape. Det problemet blir betydelig mye mindre takket være stoffet Kreatin, som finnes naturlig i ullen. Det bryter ned illeluktende bakterier fra huden. I motsetning til hva de fleste tror, så fungerer ull minst like bra på sommeren. Bare prøv det selv og ta på deg et par ullstrømper i sommer, du kommer til å bli overrakset over hvor avkjølte føttene dine kommer til å være. En ulempe kan være at en del opplever at ull klør og stikker. Er man ikke så veldig følsom for sånt, pleier det å forsvinne etter en stund, spesielt om man velger å kjøpe merinoull som har en finere og mykere kvalitet.

Vinylon:

Vinylon er et syntetisk fiber som har flere egenskaper som minner om naturlige fiber. Materialet sveller for eksempel opp om det blir fuktig, hvilket gjør det nesten helt vanntett. Det er dessuten også utrolig slitesterkt og Fjällrävens storselger, Kånken, er laget av vinylon.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!