Merinoull: Den myke, kløfrie ullen som er naturens egne funksjonsmateriale!

Det er vanskelig å unngå ull når man snakker om ulike tekstiler og materialer som varmer. Det er nok noe av det varmeste du kan ta på deg fra naturens side og så finnes det mange ulike typer som har forskjellige egenskaper. En av de fineste typene er Merinoull. Den myke merinoullen klør ikke og den dessuten også termoregulerende og naturlig antibakteriell. Du kan lese mye mer om den fine ulltypen her under – vi forteller om alt du trenger vite.

Merinosauer i Spania

I dag finnes det omtrent en milliard sauer rundt om i verden, fordelt på mer enn 200 raser. De største produsentlandene er Australia og New Zealand og de vanligste rasene er Lincoln og Merino. Merinosauen produserer en veldig fin og krusete ull. Disse sauene har sin opprinnelse i Nord-Afrika og kom trolig til Spania på slutten av 1100-tallet. Handelen med den myke og fine ullen ble veldig viktig for Spania som hersket over ullmarkedet i flere århundrer og da var det lenge forbudt å føre merinoull ut av landet. Sauene fikk navnet merino på 1400-tallet etter de kongelige saueinspektørene, «merinos».

Ullens fantastiske egenskaper

Ullen har flere ulike egenskaper som bidrar til den høye isoleringsevnen: luftigheten i fibrene, fiberets skjellete overflate, fettet (lanolinet) som omgir fiberet og graden av fuktabsorbering.

Krusete struktur
Ullfibrenes krusete struktir binder store mengder luft og gir en god varmeisolering. Luften mellom fibrene minimerer varmeoverføringen i materialet og har dermed en isolerende effekt, både mot varme og mot kulde. Økte mengder med krus gir altså en økt isolasjonsevne. Merinoull kan ha opptil 40 krusninger per centimeter, hvilket gir en høy isoleringsgrad. Krusene i fibrene gjør dessuten også at det blir ferre kontaktpunkter mellom materialet og huden, noe som også er en fordel da det gjelder å binde luft.

Hygroskopiske egenskaper
Ull er hygroskopisk, som betyr at det tilpasser seg den innvendige fuktigheten til omgivelsene. Økt luftfuktighet gir økt fiberfuktighet. Ullen kan holde på fukt både i og mellom fibrene, noe som kan sammenlignes med syntetiske fiber som bare kan holde på fukt enten i eller mellom fibrene. Ved økt aktivitetsnivå eller økte temperaturer i omgivelsene, så produserer kroppen svette for å kjøle seg ned og fuktigheten øker. Jo tørrere luft i mellomrommene, desto mer isolerer ullen. Isolasjonsgraden justerer seg altså etter kroppens temperatur og fuktighet.

Fibrenes proteinkjerne har dessuten et vannavstøtende skall som forhindrer at det trenger inn flytende væske i fibrene. Når fuktigheten øker på innesiden av ullplagget i forhold til på utsiden, så jobber ullen aktivt for å absorbere fukten og transportere den gjennom materialet til det blir likt på begge sider. Ved at fuktigheten transporteres til utsiden av plagget, så øker varmeisoleringen og man holder seg varm.

Høy absorberingvarme
Varmen som utvikles av et tekstilmaterial ved fuktabsorbering kalles for absorberingsvarme. Energi frigjørs når vannmolekylene senker hastigheten når de går inn i fiberet. Det gjør at man føler seg varm uansett, selv når et plagg blir fuktig. Ull har en veldig høy absorberingsvarme og kan absorbere fukt opptil 30% av sin egen vekt uten at den føles fuktig eller mister formen sin.

Klør ullen?

Opplever du at ullen klør? Ullfiberets overflate er dekket av små skjell, som gjør at ullplagg kan tove seg når man vasker det. Skjellene kan fjernes gjennom behandling og ullen kan dermed vaskes i maskin. Mikrontallet, dvs. fiberets grovhet i tusendels millimeter, der fin ull er mellom 17 og 23 mikron, brukes som et kvalitetskriterium. Når ull oppleves som stikkete og kløete, så er det på grunn av at den har grove fiber som ikke viker unna for huden, men heller stikker den. Jo finere ull, jo mykere virker den. Grove fiber på over 28 mikron kan klø og stikke.

Vaskeråd for merinoull

Ullplagg trenger ikke vaskes så ofte, du kan få et bra resultat om du lufter det ute i litt fuktig vær. Vanndampen som passerer gjennom plagget tar med seg skittpartikler og dårlig lukt.

Ullen holder seg tørr
Fukt på overflaten av tekstiler fremmer bakterieveksten, men ullfiberets overflate holder seg relativt tørr. Ullfiberets kjerne absorberer store mengder fukt og damp, samtidig som skallet på fiberet avviser fukt i flytende form.

Selvrensende effekt
Kjernen i ullfiberet består av to ulike celletyper som absorberer ulike mengder fukt, som gjør at den ene sveller mer enn den andre. Dette medfører at de er i konstant friksjonsbevegelse mot hverandre. Denne egenskapen skaper en mekanisk selvrengjørende effekt.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!