Velg rett padleåre

Det finnes mange årer å velge mellom, i alle mulige farger, varianter, lengder, bladstørrelser, m.m. Her skal vi prøve å forklare begrepene litt nærmere for å forenkle valget ditt. Ettersom det blir mange åretak på en padletur kan det være en idé å legge litt ekstra tid på å velge en åre som du trives med og som passer deg.

Formen – smal eller bred åre?

Et smalt åreblad er lengre og smalere i formen og et bredt åreblad er kortere og tjukkere. Enkelt forklart brukes en åre med brede blad ved høyere åreføring og egner seg bedre for sterkere personer. Et bredt blad egner seg vanligvis best til manøvrering, surfing og kraftig padling. Smale blad passer generelt for de aller fleste, i hvert fall til å begynne med. Et smalt åreblad er mer skånsomt for kroppen og går litt mykere gjennom vannet.

Lengden

Lengden spiller selvsagt også en stor rolle. Her avhenger det delvis av hvor lang man er, hvor bred kajakken man har, osv. Jo lengre åre, desto tregere går det kan man vel si. Før i tiden sa man ofte at man skulle stille åren på bakken og deretter strekke seg opp og ta rundt bladet. Men med dagens mål får man da en veldig lang åre. De fleste klarer seg nok aller best med en åre på rundt 220 cm eller litt over. Har man en bred enmannskajakk, en sammenleggbar kajakk eller en dobbelkajakk, da vil man kanskje opp mot 230 cm eller litt over. Og er man veldig høy, da må man også gå opp i årelengde. For surfing, lek og manøvrering foretrekker mange en kortere åre, som kan være rundt 215 cm eller litt kortere. Flere og flere årer er forlengbare og det er veldig praktisk når man kan variere lengden selv. Kanskje man har en kort åre ved motvind og lek også forlenger man den om det blir medvind.

Delbar eller ikke?

Det finnes årer som er hele og så finnes det de som er delbare i to deler, med deling på midten. Man merker ikke noe på selve padlingen om man har en delbar. Det som er praktisk med en delbar åre er at den er mye lettere å transportere og oppbevare. Det er både enklere å få den inn i skapet hjemme, i bilen eller om du skal ha den med i/på kajakken. Delingen gjør derimot at den veier litt mer, men det er ofte verdt det.

Vekten

Noen hundre gram hit eller dit spiller vel ikke noen særlig stor rolle? Eller? Man løfter åren ganske mange ganger når man er ute på padletur og da har de ekstra hundre grammene ganske mye å si. Lettere er alltid bedre, men ofte litt skjørere. Og du kan banne på at du kjenner storforskjellom du får en 600 grams åre i hendene etter at du har holdt i en som veier ett kilo. Så er det nok slik at god teknikk gjør en mye større forskjell enn en lettere padleåre.

Materiale

Padleårer lages i alle mulige materialer, men det vanligste er hardplast (støpt) eller annet laminert materiale. Helstøpte plastplad støpes relativt enkelt i en form og gir holdbare padler som holder lenge, men de blir derimot gjerne litt tyngre. På laminerte materialer bruker man en slags type lamineringsmateriale på glassfiber eller karbonfiber som mettes med epoksy (eller lignende) og deretter formes de. Disse padleårene kan gjøres tynnere og blir dermed lettere. Det er en mer krevende produseringsmetode, noe som gjør at det koster mer.

Legg gjerne litt penger på en skikkelig padleåre. Åren er som sagt viktig og kan bli en god kompis i gode og onde dager (eller i hvert fall på flatt vann og bølger...). Legger man en liten tusenlapp eller to ekstra på en åre merker man stor forskjell, siden man får en lettere og mer komfortabel åre. Legger man samme sum på en kajakk kan man nesten ikke merke det en gang.

Padle forsiktig!

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!