Hvordan velger man rett rulleski?

Mange avslutter langrennssesongen når vinteren er over og snøen forsvinner, men det er egentlig da sesongen for å bygge opp grunnfysikken til neste langrennssesong igjen begynner.

Innen langrenn har det blitt mer og mer fokus på staking og i den sammenhengen har også antallet personer på rulleski øket. Dette er nok mye på grunn av at mange har oppdaget hvilken effektiv metode det er å trene opp staketeknikken sin med rulleski. Rulleski gir deg ikke bare god skitrening, men også en skånsom trening for hele kroppen, som verken sykling eller løping kan gi.

Blank
Blank

Hvilke rulleski skal du velge? Skate eller classic?

Er du i tvil om hvilke rulleski du skal kjøpe? Rulleski bygger på samme prinsipp som vanlige langrennski, der vi skiller mellom to ulike: skate (freestyle) og klassisk stil.

Klassiske ski:

De klassiske skiene har mindre og bredere hjul, som gir god stabilitet og vibrasjonsdemping. Disse egenskapene gjør at de klassiske skiene egner seg bedre til staketreningen enn det skateskiene gjør. Dessuten så har også de klassiske skiene en baksperre på et av hjulene som forhindrer at hjulene ruller bakover. Baksperren gir suverent feste, men gjør det enklere å jukse med teknikken. Tenk derfor litt ekstra på teknikken i alle bevegelser når du kjører klassisk stil og at det blir så likt den vanlige langrennsstilen din som mulig.

Skate-ski

Skateskiene er mer ustabile enn de klassiske, pga. kortere lengde og hjul som er både høyere og smalere. Farten blir derimot høyere. Disse egenskapene gjør at det blir lettere å svinge ogbremse. Skateskienes egenskaper gjør det også lettere å få følelsen fra ekte langrenn, noe som gjør det mer realistisk og oppmuntrer til å ikke slarve med teknikken.

Kombiski

Det finnes også noe som heter kombiski. Dette er egentlig klassiske ski som er litt kortere. Dette er et smart alternativ til deg som vil både stå klassisk og skate, men som bare vil eller har mulighet til å kjøpe ett par ski. Du får derimot dårligere egenskaper enn om du hadde valgt helt klassiske eller skateski.

Blank
Blank

Materiale

Rulleski lages hovedsakelig av tre ulike materialer: aluminium, karbonfiber eller glassfiberforsterket tre. En ramme av karbonfiber eller tre har mer vibrasjonsdempende egenskaper enn en aluminiumsramme, hvilket gir bedre komfort når man er ute. Karbonfiber- og aluminiumsskiene har en lengre levetid enn treskiene har, siden de mister egenskapene sine raskere. Ski med aluminiumsramme er vanligvis alltid et billigere alternativ.

Så hvilke skal du velge? Valget er opp til deg, klassisk stil eller skate, eller begge? Som nybegynner kan du absolutt velge et par skateski, så lenge du vet at de ikke er like stabile som de klassiske skiene. Er du en noe tyngre skiløper skal du helst velge ski med treramme. En karbonfiber- eller aluminiumsramme tåler ikke samme belastning og kan knekke. Visse leverandører har vektanbefalinger for løperen på skiene sine, men ikke alle og da passer de alle løpere.

Hvilke hjul skal jeg velge?

Rulleskihjul finnes med ulik rullemotstand, 1,2 og 3. De fleste skiene leveres med standard rullemotstand, som er 2. Disse passer og brukes av de aller fleste, siden de rulle raskt nok og gir god komfort. Hjul med rullemotstand 1 er litt hardere enn standardhjulene (2) og ruller derfor litt raskere. De hjulene med rullemotstand 3 er mykere og gir mer motstand, hvilket gjør at du får kjempe litt mer med stakingen.

Et par standardhjul varer vanligvis i flere sesonger, men for å få en så jevn slitasje som mulig anbefaler vi at du bytter på hvilke føtter du har skiene på med jevne mellomrom.

Valg av bindinger

Når det kommer til bindinger for rulleski, så gjelder samme bindingssystem som for langrennski, dvs. Salomons SNS-systen og Rottefellas NNN-system. Når det gjelder Salomons SNS-systen, så finnes det flere produsenter, som for eksempel Oneway som bruker det bindingssystemet. NNN og SNS-systemene ser litt ulike ut og derfor passer ikke alle skistøvler til alle system. Skiskoene fra Alpina, Fischer, Madshus eller Rossignol passer kun til Rottefellas NNN-system og sko fra Salomon, Atomic og Oneway passer kun til Salomons SNS-system.

Staver og stavtupper

Når det gjelder staver kan du bruke de vanlige langrennsstavene dine, men du bør bytte ut tuppen mot en stavtupp tilpasset for rulleski. Man kan også kjøpe seg en stav tilpasset for rulleski, som da allerede er utstyrt med rett tupp. Begynner tuppene å føles sløve kan det være på tide å slipe dem med en slipestein. Er stålet helt vekk må du skifte dem ut. Det kan også være en god idé å ta med en ekstra tupp på turen om det skulle skje en ulykke.

Slik skifter du tuppene

For å skifte ut tuppene må du først varme opp limen som fester tuppene til staven.Dette gjør du enten med en varmepistol eller gjennom å koke dem i varmt vann. Så er det bare å dra av tuppene. For å få den nye tuppen til å feste seg bruker du bare en limpistol, trykker den nye tuppen på plass og lar den tørke en stund til limen har stivnet.

Lengde på stavene

Hvilken lengde bør du ha på stavene? Det vi anbefaler er at om du skal kjøre klassisk, så skal du velge en stav som er 30 cm kortere enn kroppslengden din og til skate bør du velge en som er 20 cm kortere enn kroppslengden din.

Rulleskisko

Mange velger å bruke sine vanlige langrennssko når de kjører rulleski. Det går helt fint, men tenk på at rulleskiene sliter en del på skoene pga. skitt og grus. Det finnes også spesielle rulleskisko som har en bedre ventilasjon, tørker raskere og egner seg til varmere klima. De er også stivere, noe som gjør det lettere når du må bremse og at de er litt mer slitesterke enn de tradisjonelle langrennsskoene. Mange velger likevel å kjøre med de vanlige skoene sine for å få dem innkjørte til vintersesongen. Vil du ha enda mer stabilitet når du kjører? Kjøp kombisko.

Annet tilbehør

Siden rulleski skjer ute i trafikken og blant biler, så er det lurt å ha på seg hjelm og klær som gjør at du synes, gjerne med masse reflekser. Hansker er også bra å ha, for å unngå gnagsår fra stavene og om du skulle ramle.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!