Valg av telt

Et telt er ofte en ganske stor investering, så det kan være greit å ta visse ting med i betraktningen før du velger telt, slik at du kjøper riktig telt for akkurat deg og dine eventyr.

Her er noen tips fra Helsport som hjelper deg med å komme i gang.

Størrelse

Når vi omtaler telt som 1-person, 2-person eller 3-person, er dette basert på antallet soveplasser i teltet. Hvis tre personer deler et 3-personstelt, er det plass til alle, men ikke mye mer enn dette, og det kan da bli trangt med plass for matlaging eller bagasje. Man bør også vite at forskjellige liggeunderlag kan variere i størrelse, så derfor er det viktig å måle liggeunderlagene for å være sikker på at alle får plass. Noen telt er firkantede, mens andre skråner ved fotenden. De fleste av teltene til Helsport har forskjellige størrelser i de aktuelle seriene.

Om sommeren når du tilbringer mye tid utenfor teltet, er størrelsen kanskje ikke like viktig, men du må huske på at været fort kan snu, og da er det fint med litt ekstra plass i teltet. Om vinteren anbefaler Helsport å gå opp i teltstørrelse siden man oftest tar med seg mer utstyr og klær samt en større sovepose. Anbefalingen blir da: Hvis dere er tre personer som skal sove i telt, er et vintertelt for fire personer å foretrekke. Apside (et slags fortelt) er også et aspekt som påvirker størrelsen. Apsiden kan brukes som ekstra oppbevaringsplass for oppakning og som et sted der man kan sitte og lage mat når været er dårlig. Med en apside får man også mer plass inne i teltet.

Blank
Blank

Takhøyde og vekt

Et telt med høyt under taket er både praktisk og behagelig, men veier mer. Dessuten er et høyere telt mer utsatt for vinden, og det kreves mer for å holde varmen i et telt med større plass. Mange velger å lage mat på et stormkjøkken inne i teltet, men da må man huske å ha minst 1 meters takhøyde. Å lage mat i telt krever erfaring, og Helsport anbefaler å lage all mat utendørs dersom det er mulig. I alle teltene fra Helsport finner du en advarsel om at man ikke skal tenne eller bruke ild; dette gjøres på egen risiko. Hvor mye innvendig volum du trenger, er dermed basert på dine egne krav til komfort, kombinert med hvor mye du er villig til å bære med deg.

Vekten er lettere å vurdere, løft gjerne og sammenlign forskjellige modeller, legg teltet i en ryggsekk og kjenn hvordan det føles. Her er det igjen helt opp til deg: Hvor mye er du villig til å akseptere at teltet veier? Et lett telt er perfekt for den som vil bære på så lite som mulig, men det er ikke det som gir mest komfort eller innvendig volum. Hvis du leter etter et 3-sesongstelt eller vintertelt, kan du ved å velge et telt som veier noen hundre gram mer, få mer komfort, og det kan være verdt å bære på.

Hos oss i Outnorth finner du telt fra Helsport for alle årstider og eventyr, og ved hjelp av denne guiden blir det kanskje ikke like vanskelig å velge.

Blank
Blank
Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!