Slik velger vi dine ski

Slik velger vi dine ski

Blank

Sånn går du frem når du skal finne akkurat dine ski. Slik går du frem når du skal finne ski som passer akkurat deg. Å kjøpe ski i nettbutikken til Outnorth.no, skiller seg ikke så mye fra å kjøpe ski i en fysisk butikk. Bortsett fra at vi nok har et vesentlig større utvalg enn de fleste andre butikker. Vi mener at et stort utvalg gjør det lettere å gjøre de riktige valgene, hvis ikke må man hele tiden gjøre kompromisser basert på hva butikken har på lager.

Når du står på langrennsski, så gjelder det å ha en god glid på de lettere partiene og i nedoverbakkene. Samtidig trenger du godt feste i fraspark og oppover bakken. For å lykkes med dette har skiene et spenn. Dette betyr at når du står med lik vekt på begge skiene, som når man staker eller kjører utfor, så ligger kontakten mellom skien og snøen kun i glidsonen. Dvs. det er kun den fremre og bakre delen av skien som er i kontakt med snøen.
Når du så trenger feste i diagonalgangen, så overføres hele vekten din til den ene skien i frasparket, og man trykker ned festesonen i snøen. For å kunne velge rett spenst i skiene er det derfor viktig å ha riktig vekt når man skal velge ski. En dyktig skigåer greier å gi litt ekstra i frasparket, og dermed trykke sammen skien litt ekstra. Dermed kan han velge en ski med litt stivere spenst og dermed få litt bedre glid. Derfor spør vi også litt om hvilken type skigåer du er.

Slik skal du finne frem i utvalget vårt.

Det første du skal gjøre er å velge en skomodell som passer din erfaring og bruk. Siden plukker vi de skiene som passer akkurat deg. For å hjelpe deg på veien har vi laget noen ski-pakker med ski, bindinger og skisko. Du kan lese mer om de enkelte pakkene på produktsiden.

Hvis man forenkler skiutvalget litt, så kan man si at med en dyrere ski får man en lettere ski som glir bedre i sporet. Hos Outnorth finner du også smørefrie modeller, som betyr at du ikke trenger å legge på festesmøring (skismøring). Smørefrie ski er et godt alternativ til tur og mosjonister. Da har man god gli og godt feste uansett føre. Smørefrie ski er også et godt alternativ for den som trener for konkurranser, og som ikke ønsker å bruke av treningstiden til smøring. Du får noe dårligere gli, men det gjør jo ikke noe på en treningsøkt.

Selv om du ikke har planer om å delta i Birken eller andre skiløp, så kan det være nyttig og tenke litt på hvilket nivå du har som skigåer om noen år. Vi ønsker deg selvfølgelig tilbake som kunde, men vi synes det vil være trist om du finner ut etter kort tid at du har valgt en for enkel ski i forhold til progresjonen din. Så lenge skiens spenn er tilpasset ditt nivå, kan du godt velge en ski som er litt mer avansert enn først tenkt.
Vi har delt opp ski pakkene våre i nivåer fra nybegynner til elite.

Lengden på klassiske ski til en voksen skal være mellom 20-30 cm lenger en personlengden, For skøyteski anbefaler vi mellom 10-15cm lenger en kroppslengden. Lengden avgjør også av hvor letthåndterlig skiene skal være. Kjører du langrennsløper med hovedsakelig slake kurver og tempovekslinger, så kan du gå litt opp på lengden. Det samme gjelder også om man har noen kilo ekstra. Nedenfor finner du et forslag på skilengde basert på din egen personlengde. Ettersom de ulike produsentene har ski i ulike lengder, så må dette sees på som veiledende lengder på skiene.

Slik velger vi ut de skiene som passer deg.
Nå ønsker vi å vite litt mer om deg for å kunne plukke ut dine ski. Det viktigste når du kjøper ski er å få riktig lengde, vekt og ski tilpasset dine ferdigheter, slik at spennet blir riktig. Spennet er viktig for at du skal kunne gli godt, og få optimalt feste når det behøves. Dette er like viktig for alle som skal velge langrennsski, uansett om forutsetningene og ønskene er noe forskjellige.

For at vi skal få en oppfatning av dine ferdigheter og behov, så ber vi deg velge en av ferdighetskategoriene nedenfor som stemmer best for deg. Man kan da velge en eliteski men tilpasse den til mosjonistens ferdighet og behov.

Nybegynner.
Kanskje du sto på ski når du var liten, eller langrennsski er en helt ny opplevelse for deg. Du ønsker å oppleve skiturens gleder, og trenger ski og utstyr som er trygge og gir deg maksimalt ut av skituren. Hvor fort det går i sporet er ikke det viktigste, men en koselig tur som gir deg lyst til å fortsette står i fokus.
Mosjonisten.
Du går skiturer regelmessig. For noen handler det kanskje om naturopplevelsen, for andre om treningen eller for å kunne stille i Birken. Du ønsker utstyr som kan støtte deg gjennom Birkens 54km. Der best mulig feste i oppoverbakkene, er viktigere enn gli i utforkjøringene eller på slettene. Teknikken er bra, men når du blir sliten er det godt å ha ski som fremdeles gir deg feste i frasparket.
Konkurranseløperen.
Å vinne er kanskje ikke alt, men skiløp er det eneste som gjelder, eller hva? Du har god kondisjon, og en god teknikk som holder i mange timer. Du kommer sikkert til å gå noen løp for å sjekke egen kondisjon og teknikk opp mot dine konkurrenter i Birken. Utstyret skal gi deg full uttelling, og ikke holde deg tilbake i din utvikling.
Eliteløperen.
Selv om du ikke når helt opp blant eliteløperne i konkurranser, skal utstyret være det beste som er på markedet. Du vurderer om du skal stake hele løpet eller legge på noe festesmøring. Hva gjør brødrene Aukland? Teknikken er finslipt, og du har styrke til å legge trykk på noe stivere ski - om det skulle trengs.
Hjelpemiddel.
For å kunne vurdere hvordan en ski ter seg når man står på ski, har vi valgt å bruke SkiSelector. Denne samler inn informasjon til en PC, og viser et grafisk bilde samt en kurve på hvilke ski som er best. SkiSelector er et effektivt hjelpemiddel for å plukke de optimale skien hvor hvert sportype, skiforhold, den respektive skiløper, fra mosjonist til eliteløper.Vi benytter også en Flexmålerfor enkelt og greit kunne få en følelse av skiene, og hvordan de oppfører seg under forskjellig belastning.

Bindinger.
I skipakkene har vi satt sammen de skiene, bindingene og skiskoene som passer best sammen. Hvis du ønsker å kjøpe skiene for seg, må du passe på å kjøpe bindinger som passer dine skisko. Det finnes i dag to hovedtyper bindinger. Rottefella NNN- system og Salomons SNS.
NNN-systemet passer skiskoene fra Alpina, Madshus, Fischer og Rossignol. Mens SNS-systemet passer Salomon, Atomic og OneWay. Det betyr at har du allerede en sko fra feks. Salomon, så må du velge SNS-bindinger til en Fischersski.
På de fleste skimodellene fra Madshus, Peltonen, Rossignol og Fischer sitter det en integrert NIS-plate, som betyr at bindingen ikke skrus fast i skiene, men klipses på plass uten bruk av verktøy. Bindingen kan deretter flyttes frem og tilbake for å oppnå forskjellige skiegenskaper. Dette kan kun gjøres om man har valgt ski og bindinger med dette systemet.

Blank
Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!