Liggeunderlag

(211 varer)

Liggeunderlag – optimal komfort og god nattesøvn

Et godt liggeunderlag er uvurderlig når du for eksempel skal slå opp et telt i fjellet eller er sammen med familien på en hyggelig campingplass. Ønsker du optimal komfort og god nattesøvn, så bør du alltid pakke meg deg et liggeunderlag som passer til deg, dine omgivelser og ditt behov. Hos Outnorth kommer du helt sikkert til å kunne finne det liggeunderlaget du trenger!

Et godt liggeunderlag gjør stor forskjell

Du kan med fordel investere i et nytt liggeunderlag om du:
  • Har tenkt å overnatte i naturen i en eller flere netter
  • Ønsker optimal komfort og god søvn – selv på ujevnt underlag
  • Har brukfor en lettvektsmadrass som kan spennes fast på ryggsekken
  • Er lei av liggeunderlag som mister formen og evt. luft i løpet av natten

Hvilket liggeunderlag skal jeg velge?

Det finnes mange forskjellige liggeunderlag på markedet i dag. Ditt valg av liggeunderlag avhenger derfor i høy grad av hvilke krav du har til komfort og kvalitet.

Før du kaster deg inn i letingen etter et nytt liggeunderlag, så bør du tenke på:
  • Om underlaget skal bæres på ryggen, eller bare dras frem fra bagasjerommet på bilen
  • Hvor tykt og hvor høy isolasjonsevne liggeunderlaget skal ha for at du skal kunne sove komfortabelt
  • Hvor langt underlaget skal være og om det skal være plass til en eller to personer
Om du har planlagt å være ute og backpacke, eller om du skal ut og klatre i et par dager, så får du bruk for et liggeunderlag som er lett å pakke med seg, veier lite og som også består av et materiale som hjelper deg med å holde varmen.

Skumunderlag

Du kjenner helt sikkert til de klassiske og billige skumunderlagene som enkelt kan rulles sammen fra barndommen. Men selv om skumunderlag nesten ikke veier noe, såer komforten isolasjonsevnen og den sammenrullede størrelsen verken prangende eller praktisk. Når det er sagt, så kan du komme ganske langt med et litt dyrere skumunderlag som er laget av fleksibelt skum i høyisolasjons-kopolymer. Den ujevne overflaten holder deg både tørrogvarm samt forbedrer luftstrømmen under deg for optimal komfort. Det er virkelig vanskelig å ødelegge et skumunderlag, så selv om komforten og størrelsen ikker er helt på topp, kan du likevel være sikker på at det holder fra begynnelse til slutt når du backpacker.

Oppblåsbare liggeunderlag

Det finnes mange forskjellige typer liggeunderlag og en variant som bare har blitt mer og mer populært de seneste årene er det oppblåsbare liggeunderlaget. Et oppblåsbart liggeunderlag har ofte et lite pakkevolum og veier lite, men tilbyr samtidig høy komfort, siden du kommer litt opp fra det harde underlaget. Vanligvis er oppblåsbare liggeunderlag forsynt med en innbygget fotpumpe og ventil som tillater deg å velge om du vil pumpe det opp eller blåse det opp selv.

Selvoppblåsbart liggeunderlag

Et godt alternativ til det oppblåsbare underlaget er et selvoppblåsbart liggeunderlag, der skumstrukturen automatisk tar form når du åpner ventilen. Kombinasjonen av skum og luft gir et mykt, isolerende og komfortabelt liggeunderlag – selv på et kaldt og hardt underlag. Etter hvert kan det bli nødvendig å puste inn litt luft i ventilen for optimal komfort. Her er det derimot viktig å tenke på at lufte som kommer når du puster ut er fylt med fukt og kondenserer dermed i kaldt vær. Det er derfor en fordel å kjøpe en pumpe til det selvoppblåsbare liggeunderlaget ditt når du skal ut på lengre turer.

Varme og isolerende liggeunderlag

Hvis du vet at du skal bo i veldig kalde og barske miljøer, så bør du investere i et liggeunderlag som har både oppvarmende og isolerende egenskaper. For selv om du har kjøpt en ny, god og varmeisolerende sovepose, vil et liggeunderlag ikke bare gi deg god liggekomfort, men også beskytte soveposen din og isolere mot varmetap til bakken. Du kan f.eks. velge et liggeunderlag som gjør det ekstra godt i kjøligere klima, siden de har en aluminiumsbelagt side som reflekterer varmen på en fremragende måte. Vil du være sikkerpå at det nye liggeunderlaget ditt lever opp til dine behov og forventninger for isolasjonen, så kan du gjerne undersøke liggeunderlagets R-verdi. R-verdien sier nemlig noe om hvor raskt temperaturforandringer går gjennom et gitt materiale. Jo høyere R-verdi, jo bedre isolerer liggeunderlaget. Skal liggeunderlaget holdedeg varm på dager med frost? Da bør du velge et liggeunderlag med en R-verdi på 3 eller 4.

Velg en størrelse og lengde som passer deg

Det er dumt – og ikke minst bortkastet bruk av krefter – å dra rundt på et liggeunderlag som er alt forlangt, bredt eller tungt når man begir seg ut på telttur. Det finnes kun to ting som er verre – og det er enten et for kort liggeunderlag eller et som er ødelagt. For optimal komfort råder vi deg til å velge et liggeunderlag som har en tykkelse, lengde og isolasjonsevne som passer din kroppsvekt, lengde og omgivelsene der det skal brukes.

Som med alt annet friluftsutstyr bør du alltid sjekke at liggeunderlaget ditt er intakt før du drar avsted på både korte og lengre turer. Reiser du med et oppblåsbart liggeunderlag er det dessuten en veldig god idé å ha med seg litt lappeutstyr i sekken.

Du surfer akkurat nå i privat modus (inkognito) og da lagres ikke dine personlige favoritter. For å kunne bruke denne funksjonen må du gå ut av privat modus og besøke vår side på nytt. Lukk!