Kniven er et av våre eldste og viktigste verktøy. Et allround verktøy som brukes til jakt, flå felte dyr og til håndverk. Når det gjelder våre viktigste oppfinnelser befinner kniven seg på topp, sammen med hjulet og ilden. De første knivene ble laget av flint, ben og lignende materialer, men vi har kommet langt på vei siden den gang. Gjennom tiden har det blitt utviklet nye materialer som kniver har blitt laget av, som bronse og senere jern. Men i utgangspunktet er kniven et verktøy med et kvast blad. Det som egentlig har skjedd med tiden er at selve bladet har blitt utviklet. Det finnes helt klart mange ulike typer kniver for ulike anledninger, men det handler om ulike typer blad til ulike typer anledninger.
Vedlikehold av kniv
For at kniven din skal holde så godt som mulig, må den behandles så godt som mulig. Den første regelen er å bruke kniven til det den er ment for, til å skjære med. Unngå å bruke den til å blande noe eller som skrutrekker, til dette finnes det bedre verktøy for. Hold kniven ren. Avhengig av type kniver, er det ulike metoder som gjelder, og en lett pussing med en myk klut er ofte nok. Det kan være bra å olje/smøre kniven for å unngå rustangrep.
Slip kniver
Hold kniven din kvass. Det er større fare for å glippe og skjære seg med en sløv kniv enn med en kvass. Slipeteknikker varierer fra modell til modell, men utgangspunktet er delt opp i to trinn.
- Grovslipning former og fjerner skadene på egget. Øk gradvis med finere og finere sliping til du får en fin egg.
- Sliping av egg krever en viss øving, men det vil betraktelig forlenge levetiden på kniven din.